Nieuws Antwerpen ExxonMobil investeert miljarden in Antwerpse haven

ExxonMobil investeert miljarden in Antwerpse haven

ExxonMobil investeert miljarden in Antwerpse haven

ANTWERPEN – Aan de raffinaderij van ExxonMobil in de Antwerpse haven is een nieuwe installatie van ruim een miljard euro ingehuldigd. De Delayed Coker Unit (DCU) zet zware hoogzwavelige olieproducten om in transportbrandstoffen met een lagere zwaveluitstoot. De openingsceremonie werd vanop een schip in het Hansadok bijgewoond door onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois, federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever.

ExxonMobil startte de bouw van de Delayed Coker Unit in 2014. De DCU zet zware, hoogzwavelige olieproducten om in schonere transportbrandstoffen voor wegtransport en de scheepvaart, zoals diesel- en gasolie. Dat is belangrijk om de nieuwe normen te halen die vanaf 2020 worden opgelegd door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO): scheepsbrandstof zal nog maar 0,5 procent zwavel mogen bevatten, tegenover 3,5 procent vandaag. Ook de zwaveluitstoot van de raffinaderij zelf zal dankzij de investering met 75 procent afnemen.

“De investering van ExxonMobil is belangrijk voor de werkgelegenheid in én de concurrentiepositie van de Antwerpse haven”, zegt federaal viceminister Peeters. “Zo komen er opnieuw 70 jobs bij en blijft de haven van Antwerpen de motor van de Belgische economie.” Volgens minister-president Bourgeois zijn mega-investeringen als die van ExxonMobil nodig om de klimaattransitie mogelijk te maken: “Verduurzaming en innovatie gaan hand in hand. Vlaanderen zet zich er dan ook voor in opdat internationale topbedrijven deze investeringen kunnen blijven maken.”

Investeringen in Antwerpse site

Volgens ExxonMobil maakt de DCU van de Antwerpse raffinaderij één van de modernste en meest efficiënte ter wereld. “Ook op lange termijn zullen fossiele brandstoffen nog een belangrijke rol blijven spelen”, zegt Dave Brownell, vice-president global operations bij ExxonMobil. “Tegen 2040 zal de wereldwijde energievraag nog met een kwart stijgen. Ook fossiele brandstoffen moeten helpen aan die vraag te voldoen en ook dan zal er nood zijn aan moderne olieraffinaderijen.”

De laatste 15 jaar investeerde ExxonMobil voor 2,6 miljard euro in België. In 2008 werd een warmtekrachtcentrale en in 2010 een ontzwavelingsinstallatie in gebruik genomen. Jan Michielsen, ceo van ExxonMobil Benelux: “Deze investering van een miljard euro bewijst dat ExxonMobil in Antwerpen een belangrijke rol blijft spelen. Met deze nieuwe fabriek komen we tegemoet aan de vraag naar laagzwavelige transportbrandstoffen en creëren we nieuwe hoogwaardige jobs.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.