Nieuws Antwerpen Faillissementscijfers van mei gaan diep in het rood

Faillissementscijfers van mei gaan diep in het rood

Faillissementscijfers van mei gaan diep in het rood

ANTWERPEN – De faillissementscijfers voor arrondissement Antwerpen duiken diep in het rood in de maand mei. Dat heeft ook gevolgen voor de jaarbalans. Die oogt opnieuw negatief. Dat blijkt uit de faillissementsbarometer van Graydon.

In mei 2019 gingen 1.096 bedrijven in België failliet, een stijging van 72,87% in vergelijking met mei 2018. Zowel in het Vlaamse (+ 58,18%), het Waalse (+ 126,45%) als het Brussels Hoofdstedelijk gewest (+ 61,14%) gaan de faillissementscijfers de hoogte in. Nog nooit eerder gingen zoveel bedrijven over de kop in de maand mei. Een kanttekening is wel dat mei 2018 een uitzonderlijk laag aantal faillissementen kende.

Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon: “De invloed van vernieuwende wetgevende elementen, zoals de insolventiewetgeving en de Wet op spookbedrijven, in combinatie met specifieke beleidslijnen van sommige ondernemingsrechtbanken is duidelijk merkbaar. Daarnaast is een opvallende stijging te zien van het aantal failliet verklaarde eenmanszaken. Ook de tendens waarbij verhoudingsgewijs meer bedrijven met een hoge anciënniteit over de kop gaan, zet zich verder voort.”

Ook in Antwerpen kleuren de cijfers rood. In de provincie steeg het aantal faillissementen naar 96, een toename van 82,05% in vergelijking met mei 2018. In arrondissement Antwerpen waren er 68 uitspraken (+ 80%), in arrondissement Mechelen 10 (+ 71,43%) en in arrondissement Turnhout 18 (+ 100%).

Jaarbalans opnieuw in het rood

Over de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 5.104 Belgische bedrijven failliet gegaan, ofwel 14,80% meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (2.503) is in de periode januari-mei toegenomen met 20,05%.

Provincie Antwerpen doet licht beter dan het Vlaamse gemiddelde. Zo werden in de provincie 15,36% meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode vorig jaar met 585 uitspraken in arrondissement Antwerpen (+ 12,93%), 171 in arrondissement Turnhout (+ 19,58%) en 100 in arrondissement Mechelen (+ 23,46%).

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.