Nieuws Antwerpen Febelco is meer dan groothandel in medicamenten

Febelco is meer dan groothandel in medicamenten

Febelco is meer dan groothandel in medicamenten

apotheekDe markt voor geneesmiddelen staat zwaar onder druk. Dat heeft niet enkel met het besparingsbeleid van de overheid te maken. Groothandel Febelco uit Sint Niklaas slaagt er niettemin om zijn cijfers alsnog te verbeteren. “Wij diversifiëren in de richting van andere activiteiten die ons groei en rendement kunnen opleveren”, zegt gedelegeerd bestuurder apotheker Eric Van Nueten.

De 5500 apotheken in ons land worden verscheidene keren per dag beleverd door de groothandels. Febelco maakt er een punt van om zijn klanten tot vier keer per dag te voorzien van hun bestelde medicamenten. Dat gebeurt vanuit acht verkooppunten in Vlaanderen en via de dochtermaatschappij Mauroy in Henegouwen. 219 bestelwagens rijden elk jaar 18 miljoen kilometer naar 3.200 klanten.

Febelco is als coöperatieve vennootschap gegroeid uit het samengaan van drie vroegere groothandels, Asma, Inter Nos en Lifak. Als coöperatieve vennootschap wordt Febelco aangestuurd door zijn eigen klanten want zowat de helft van de klanten-apothekers is ook aandeelhouder in de coöperatieve.

Met een omzet van liefst 1,211 miljard euro (2011) behoort Febelco tot de grootste ondernemingen van het land. Het bedrijf stelt 850 mensen tewerk.

“Ook wij onderkennen de gevolgen van crisis”, geeft Eric Van Nueten grif toe. “De crisis is nu eenmaal overal, dus ook in de apotheek waar de klanten allicht al eens aarzelen om een duur medicament te kopen. Wij hebben als Febelco evenwel gereageerd en geprobeerd om meer te worden dan enkel maar een groothandel in geneesmiddelen. Wij hebben andere activiteiten opgebouwd waarmee we toegevoegde waarde konden creëren. Zo bv. onze infodienst waar onze klanten terecht kunnen met vragen over onze producten. We hebben ook een eigen dochteronderneming opgezet die als Febelfarma hulp biedt bij het overnemen of het overlaten van een apotheek. Pharma Distri Center is een andere dochter die gespecialiseerd is in de opslag en de orderverwerking van farmaproducten in opdracht van de fabrikanten. En nog: Sodiap die gespecialiseers is in het beheer van apotheken en Axone Pharma die sales en marketing activiteiten opzet.”

Van Nueten is maar wat trots op de individuele medicatievoorbereiding (IMV) die onlangs binnen het bedrijf opgestart werd: bij IMV haal je meerdere medicamenten uit hun originele verpakking om ze samen te voegen tot pakketjes op maat van het individu. De vraag naar IMV stijgt snel. “Wij zijn erin geslaagd om ook op die markt van de gepersonaliseerde verpakking een eigen positie in te nemen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.