Nieuws Antwerpen Fernand Huts bij Euro-commissaris Siim Kallas

Fernand Huts bij Euro-commissaris Siim Kallas

Fernand Huts bij Euro-commissaris Siim Kallas

huts fernandFernand Huts, de topman van Katoen Natie had een gesprek met Europees commissaris Siim Kallas. Kallas is binnen de Europese commissie verantwoordelijk voor transport. Volgens Huts heeft Kallas hem “verzekerd van zijn sympathie” in de discussie om de omstreden wet-Major.

Huts en Katoen Natie zijn in een hevig dispuut gewikkeld met de vakbonden en indirect ook met de sociale inspectie en het ministerie van Werk onder minister Monika De Koninck. De inzet is de toepassing van de zogenaamde wet-Major waarbij het werken in de haven gereglementeerd wordt. De vakbonden beschuldigen er Katoen Natie van dat het bij zijn dochteronderneming Logisport in Kallo  niet-havenarbeiders tewerkstelt. In de zone waarbinnen Logisport werkt zouden volgens de vakbonden enkel erkende havenarbeiders aan de slag mogen zijn. Katoen Natie en Fernand Huts gaan daar niet mee akkoord. “Ik moet het toch niet meemaken dat de Antwerpse havenarbeiders straks ook BH’s gaan inpakken,” pleegt Huts smalend te zeggen.

De sociale inspectie is inmiddels langs geweest bij Logisport en de vakbonden de facto gelijk gegeven. De inspecteurs hebben er Katoen Natie daarom toe opgeroepen om de logistieke bedienden bij Logisport te vervangen door havenarbeiders. De sociale inspectie had voorgesteld om de vervanging uiterlijk tegen 31 oktober door te voeren doch dat is inmiddels niet gebeurd. “Dat doen we zeker niet”, heeft Huts in een gesprek met Gazet van Antwerpen gesteld. “Wij staan in ons recht.” Hij is er verontwaardigd over dat minister De Koninck inmiddels niets van zich laat horen.

De vakbonden hebben Huts inmiddels nog tot half november de tijd gegeven om te laten horen hoe hij zich verder gaat opstellen.

De topman van de Katoen Natie is inmiddels langs geweest bij Siim Kallas. Hij heeft er de problematiek van de wet-Major nogmaals aangebracht.Kallas was volgens Huts heel erg geïnteresseerd. De baas van Logisport heeft er gewezen op de tegenstellingen tussen de wet-Major en de afbakening van de zones in de havens.Hij heeft er tevens het verhaal van B-post aan toegevoegd dat binnen het Antwerps havengebied zogenaamd wél met bedienden mag werken.

Huts was bij Kallas op voorspraak van de Este minister van Ecoomie, Juhan Parts. Parts bracht onlangs een bezoek aan Katoen Natie. Het Antwerpse bedrijf heeft een tweede investeringsproject opgezet in zijn Estse vestiging nabij de hoofdstad Talinn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.