Nieuws Antwerpen Fernand Huts blijft uithalen tegen Havenbedrijf

Fernand Huts blijft uithalen tegen Havenbedrijf

Fernand Huts blijft uithalen tegen Havenbedrijf

fernandFernand Huts van Katoen Natie geeft niet op. Hij blijft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen beschuldigen van onterechte praktijken bij het uitschrijven van boetes. De Brusselse rechtbank stelde Huts eerder in het ongelijk. De baas van Katoen Natie stelt evenwel opnieuw dat het boetebeleid van het Havenbedrijf nadelig zou zijn voor zijn bedrijven. Bij het Havenbedrijf ontkent men de aantijgingen.

Fernand Huts heeft aan het kortste eind getrokken in een hardnekkig juridisch dispuut met het Antwerpse havenbestuur. De rechtbank van eerste aanleg van Brussel is hem niet gevolgd in zijn verzet tegen de manier waarop het havenbestuur havenboetes kwijtschold aan de twee grote containeroverslagbedrijven aan het Deurganckdok. Het bedrijf Seaport Terminals van Huts in Kallo moet dit jaar een boete van net geen 190.000 euro betalen voor het niet behalen van zijn overslagverplichtingen op de kade. Het Havenbedrijf vroeg hem of er verzachtende omstandigheden waren, waardoor de boete eventueel verlaagd kan worden.

Huts geeft echter niet op. Hij meent dat er door die vraag met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt. Ten aanzien van de bedrijven Antwerp Gateway en PSA stelt de havenbaas dat de boetekwijtschelding ‘in het verleden steeds gebeurd is op eigen initiatief van het Gemeentelijk havenbedrijf’ en dat ‘uit alle documenten is gebleken dat noch PSA, noch Antwerp Gateway oorspronkelijk aangedrongen hebben op kwijtschelding van de boetes’. Volgens Huts worden er ‘tot op vandaag boetes kwijtgescholden, zonder dat hiervoor verantwoording wordt afgelegd door het GHA’.

Het Havenbedrijf ontkent de aanpak zoals Huts die beschrijft. ‘Alle concessionarissen in dezelfde situatie als hij krijgen een brief met een verzoek tot informatie waarmee het bedrijf kan aantonen wat eventueel omstandigheden zijn waardoor niet aan volumeverplichtingen werd voldaan’, zegt woordvoerder Annik Dirkx. ‘Op basis van een volledig dossier kunnen wij dan oordelen over het bedrag dat zal worden aangerekend. Pas na goedkeuring van deze bedragen door onze raad van bestuur zal er worden overgegaan tot een facturering van de verschuldigde bedragen.’

Van de kant van het Havenbedrijf vindt evenwel niet dat de aanhoudende beschuldigingen van Huts tot een klacht over eerroof of laster moeten leiden. ‘We willen er geen welles-nietesspelletje van maken. De rechter die recent een uitspraak deed, kon geen elementen terugvinden die beweringen van Fernand Huts staven.’

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.