Nieuws Antwerpen Fifthplay maakt digitale stad mogelijk, indrukwekkende resultaten met e-commerce in Sint-Niklaas

Fifthplay maakt digitale stad mogelijk, indrukwekkende resultaten met e-commerce in Sint-Niklaas

Fifthplay maakt digitale stad mogelijk, indrukwekkende resultaten met e-commerce in Sint-Niklaas

krisjekrisjeHet softwarebedrijf fifthplay uit Antwerpen heeft de technologie voor de Smart Energy Box van Electrabel uitgetekend. Je weet wel, de slimme hond die worstjes bakt op een warme hete verwarming tot zijn baasje vanop kantoor via zijn smartphone de thermostaat lager zet. Onze maatschappij is snel aan het digitaliseren. Fifthplay staat daarbij helemaal vooraan.

“Wij hebben een echt wonderteam”, zegt managing director Kris van Daele. “Dat komt uiteraard omdat wij heel hoge eisen stellen ten aanzien van ons personeel. Wie mee de nieuwste technologische ontwikkelingen wil aansturen mag geen middelmaat zijn. Wij moeten de besten zijn.”

Fifthplay is als bedrijf gegroeid uit de Niko-groep in Sint Niklaas. Niko is groot geworden in de wereld van de stopcontacten en de lichtschakelaars. Het management van de groep heeft fifthplay de middelen bezorgd om mee de digitalisering van de komende jaren uit te tekenen. Quadplay staat voor de vier technologische niveaus waarop we vandaag werken: internet, telefonie, mobiel en televisie. Nu komt daar nog een vijfde dimensie bovenop die we als fifthplay aanduiden.

“Wij werken vandaag op drie deelmarkten,” zegt Kris van Daele. “We zitten op de energiemarkten waar we mee naar efficiëncy en flexibiliteit zoeken. Met plugins kun je via de Smart Energy Box je apparaten vanop afstand bedienen en bv. vanuit de supermarkt je vaatwasser laten draaien. Met onze slimme technologie spelen we in tweede instantie in op de zorgcomponent van onze vergrijzende samenleving. Thuiszorg kan weer betaalbaar worden indien onze ouderen langer zelfstandig zouden kunnen wonen en niet langer al op relatief jonge leeftijd naar het rusthuis trekken waar overigens een enorm capaciteitstekort dreigt.”

Met de uitbouw van de digitale stad werkt fifthplay op een derde deelmarkt waar de ontwikkelingen snel duidelijk worden. In Sint Niklaas is in dit opzicht het project Nuvonet opgestart. Diensten met een hoge frequentie zoals huisvuilophalingen staan mee op het platform en komen via een smart box de woonkamer binnen. Op Nuvoet kunnen de inwoners van Sint Niklaas bv. zien wanneer het grof huisvuil opgehaald wordt. Nuvonet is een pilootproject dat onderhand heel veel positieve commentaren mee kreeg. Zeker ook omdat bv. het e-commercegedeelte heel veel succes kent. Bakkers, kruideniers of beenhouwers kunnen via Nuvonet hun waren aanbieden. bpost zorgt voor de distributie. “Vandaag kunnen de individuele zelfstandigen weer een heuse concurrent worden van de grote ketens. Weet je, 70 aangesloten handelaars realiseerden in enkele weken tijd liefst 4500 transacties. Ze realiseerde daarbij 150.000 euro extra omzet.”

Fifthplay is ondertussen aan een verdere doorbraak in het buitenland toe. In Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. “Wij zijn nu zelfs aan de slag in de Duitse stad Wuppertal. In de Nederlandse provincie Zeeland werken wij op een project dat slimme meters inschakelt, thermometers en zonnepanelen. De digitale gemeenschap krijgt vorm.”

Het bedrijf geeft geen omzetcijfers vrij. “Die zijn geconsolideerd binnen de Niko Groep. Winst is niet de grootste prioriteit van een technologiebedrijf. Maar dat komt wel. Onze familieholding denkt gelukkig niet elk kwartaal aan het volgende. Wij werken met een horizon van vijf tot tien jaar.”

Fifthplay verhuisde onlangs van Berchem naar Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer