Nieuws Antwerpen Fileproblematiek weegt op e-distributie

Fileproblematiek weegt op e-distributie

Fileproblematiek weegt op e-distributie

vilVerscheidene Antwerpse logistieke ondernemingen en organisaties stappen mee in een project om te onderzoeken waarom de on-line economie in Vlaanderen bijna exclusief vanuit het buitenland wordt bediend. De meeste distributiecentra die Vlaanderen bedienen met e-commerce zijn in de onmiddellijke buurlanden gevestigd.

Federal Mogul, Katoen Natie, POM Antwerpen en de stad Antwerpen hebben zich in dit opzicht aangemeld als partner van VIL 4 e-boost. VIL staat voor het Vlaams Instituut voor de Logistiek dat gehuisvest is in Berchem. De experten van het VIL willen nagaan hoe webshops en logistieke dienstverleners de geografische troeven van Vlaanderen beter kunnen uitspelen. Het is de bedoeling om via Vlaamse e-fulfillment centra internationaal door te breken en de buurlanden zélf met e-commerce activiteiten te gaan bewerken. Het VIL wprdt aangestuurd door een raad van bestuur met Danny Van Himste (voorzitter, DHL Express), Ivo Marechal (H. Essers), Dirk Lannoo (Katoen Natie), Eric Dewael (Hospital Logistics) en Peter Balcaen (ECS).

Het algemeen kader is duidelijk: de Europese consumenten kopen steeds meer on-line. In 2012 is de globale e-commerce met liefst 20% gestegen. Blijkt evenwel dat de Vlaamse ondernemingen onvoldoende meegroeien in die opmerkelijke expansie. De e-commerce wordt veelal vanuit het buitenland aangestuurd. Vandaar dus de vraag: hoe komt dat in feite?

Uiteraard zal de latente fileproblematiek in en om de Vlaamse steden daar sterk in mee spelen. Maar er kunnen ook nog andere elementen doorslaggevend zijn bij de beslissing om een e-distributiecentrum bij voorkeur net over de grens in Nederland of Frankrijk te vestigen.

Het VIL kan voor het onderzoek rekenen op steun van Flanders Investment & Trade, de beroepsfederatie van de distributiesector Comeos en BeCommerce.

14 bedrijven en organisaties doen eveneens mee: Colruyt, Federal Mogul, Goodman, Ysen Logistics Benelux, Unigro, de stad Antwerpen, Post NL, POM Antwerpen, Plus Logistics, Procter & Gamble, ODTHn Katoen Natie en Groep Heylen.

Het VIL: Koninklijkelaan in Berchem 03/229.05.00

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.