FIT Exportbeurs in Brussel

Flanders Investment & Trade (FIT) organiseert 4de Exportbeurs in Brussel

Tweejaarlijks organiseert FIT een Exportbeurs waarvoor honderd Vlaamse Economische Vertegenwoordigers van over de hele wereld overvliegen naar Vlaanderen. Van dinsdag 21 tot donderdag 23 juni wordt een 4de editie georganiseerd in Paleis 1 van Brussels Expo. “De meeste van mijn collega’s werken in het buitenland om er Vlaamse producten en diensten te promoten”, weet Dirk Van Steerteghem, afdelingshoofd Internationaal Ondernemen bij FIT. “We zoomen in op projecten om specifieke raad te kunnen geven.”

FIT is het aanspreekpunt voor Vlaamse bedrijven die internationaal actief (willen) zijn en helpt hen bij het realiseren van internationale projecten. “Zelf beschikken we over heel wat know-how en dat geven we door aan Vlaamse ondernemingen. We brengen de juiste mensen samen om een boost te geven aan internationale projecten.”

Netwerken à volonté

Drie dagen lang zal de Exportbeurs de ideale plek zijn om je te informeren omtrent internationaal ondernemen. “Er zijn tal van beursstanden om te bezoeken en zowat alle kamers van koophandel zullen aanwezig zijn om info te geven over specifieke regio’s. Per dag kan je maximum vier gesprekken inplannen met onze landexperten en vele andere exportspecialisten. Daarnaast zijn de Belgische douaneattachés present om je te informeren over de verschuldigde belastingen bij invoer, invoerprocedures, enz.”

Een grote troef van de beurs is de mogelijkheid om nieuwe, interessante connecties te leggen. “Zowel ’s ochtends aan de koffiestand als ’s middags tijdens het eten wordt hier voornamelijk genetwerkt. Op internationaal niveau valt de concurrentie tussen Vlaamse bedrijven deels weg. Daardoor kunnen ze met elkaar in gesprek gaan over samenwerkingen en elkaar versterken op de internationale markt.”

‘The next step’

Alles staat in het teken van het stimuleren van internationale handel door Vlaamse bedrijven. Naast de B2B-meetings, de standen en het netwerken, kan je bovendien het programma aanvullen met workshops van exposanten. “Ze hebben verschillende hot topics in seminaries gegoten. VLAIO zal het bijvoorbeeld hebben over intellectuele eigendom. Zo is er voor ieder wat wils.”

Goed geïnformeerd zijn over internationale handel is nodig. Want Europa zal bedrijven stimuleren om internationaal te gaan met het aanbieden van steunprogramma’s in de vorm van online marktplaatsen. “Veel bedrijven weten echter niet hoe ze hieraan moeten beginnen. Of hun marge is hiervoor te klein. Als doorgeefluik helpen we mensen over die drempel te gaan en de volgende stap te nemen. Met deze beurs willen hen niet pushen, maar wel informeren”, besluit Van Steerteghem.

 

Flanders Investment & Trade (FIT) is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.