covid

Flanders Make steunt bedrijven in strijd tegen coronacrisis

De covid-19-pandemie zorgt niet alleen voor een gezondsheidscrisis, ook de economie zal nog lang de gevolgen ervan voelen. Onderzoekscentrum Flanders Make investeert daarom 1 miljoen euro in de strijd tegen Covid-19, o.a. in oplossingen die bedrijven kunnen helpen om zo snel mogelijk weer op volle toeren te draaien.

Het budget van 1 miljoen euro zal Flanders Make spenderen aan het inzetten van kennis en kunde van zijn onderzoekers, die meewerken aan verschillende projecten tegen de coronacrisis. Zo kunnen ze op korte termijn technologische oplossingen helpen ontwikkelen om zowel bedrijven als de zorgsector bij te staan.

“Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en onze missie om de competitiviteit van de Vlaamse industrie te ondersteunen, neemt Flanders Make het voortouw in technologische bijdragen aan de bestrijding van deze pandemie én aan de noodzakelijke transformatie van de Vlaamse industrie”, lichtte de Raad van Bestuur van het onderzoekscentrum haar beslissing toe.

Social distancing verzekeren

Ook nadat deze pandemie onder controle is, zullen bedrijven nog lange tijd maatregelen moeten nemen om gezondheidsrisico’s in te dijken. Zolang er geen vaccin tegen het covid-19-virus beschikbaar is, zal onder meer social distancing een belangrijke rol blijven spelen op de werkvloer. Dat stelt bedrijven voor belangrijke uitdagingen, denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van de nodige afstand tussen werknemers in assemblagecellen.

Flanders Make biedt bedrijven daarom de nodige ondersteuning aan om social distancing in hun processen toe te passen. Dit is belangrijk voor een versnelde opstart van de productie. Het kan gaan van het herconfigureren van werkcellen tot positiebepaling van operators door middel van Ultra Wideband (UWB) positionering.

Infrarood koortsmeting

Naast droge hoest en vermoeidheid is koorts een van de meest voorkomende symptomen van het covid-19-virus. Om hun werknemers te beschermen is het voor bedrijven belangrijk om besmette personen uit hun faciliteiten te weren. Een systeem op basis van een thermische infraroodcamera kan daarbij van dienst zijn. Met een dergelijk systeem kan je snel iemands temperatuur screenen, met respect voor social distancing. Zo kan er een eerste schifting gedaan worden waarbij de personen met een verhoogde temperatuur verder onderzocht kunnen worden.

Zulke testsystemen zijn al commercieel beschikbaar, maar nog heel duur, waardoor ze op dit moment bijna enkel ingezet worden op grote (publieke) plaatsen zoals luchthavens of grensovergangen. Om deze controle ook voor bedrijven toegankelijk te maken, ontwikkelt Flanders Make nu een goedkoop infrarood meetsysteem, dat nog steeds voldoende nauwkeurig werkt. Het centrum mikt op een prijs onder de 5.000 euro, zo’n 5 maal goedkoper dan een commercieel systeem.

Projecten voor zorgsector

Flanders Make helpt bij de productie van FFP2 en FFP3-maskers, die onze artsen en verpleegkundigen gebruiken bij direct contact met covid-19-patiënten, en bij de ontwikkeling en productie van beademingstoestellen. De onderzoekers werken eveneens aan nieuwe technologieën om auscultatie (het medisch luisteren naar geluiden in het lichaam) op afstand mogelijk te maken. Zo zouden artsen bepaalde symptomen van besmette patiënten snel kunnen opvolgen zonder nauw contact met de patiënt.

Contacteer Flanders Make hier voor meer info over mogelijke steun in de strijd tegen de coronacrisis.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.