Nieuws Gascrisis leidt tot steenkool-revival in haventerminals SEA-invest

Gascrisis leidt tot steenkool-revival in haventerminals SEA-invest

Foto SEA-Invest

Gascrisis leidt tot steenkool-revival in haventerminals SEA-invest

ANTWERPEN, GENT – Havengroep SEA-invest noteert de jongste weken een sterke groei van de kolenoverslag in zijn terminals in de havens van Gent en Antwerpen. Dat schrijft het transportvakblad Flows woensdag op zijn website.

De kolenoverslag was de laatste jaren gedaald door onder meer de sluiting van steenkoolcentrales. Maar verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, willen tijdelijk nieuw leven blazen in hun steenkoolcentrales om elektriciteit op te wekken nu er minder gas uit Rusland naar West-Europa stroomt.

“Op onze Antwerp Bulk Terminal aan het Bevrijdingsdok is er een duidelijke hausse in de trafiek”, zegt Yves Bosteels, general manager Dry Bulk Division bij SEA-invest, aan Flows.

Ook op de Ghent Commodity Terminal (de voormalige Ghent Coal Terminal) is de tijdelijke revival van steenkool merkbaar. “Ook hier nemen de tonnages toe, ook al is maar een deel van deze trafiek voor centrales bestemd”, bevestigt Bosteels.

Vanaf 10 augustus zou de toestand er weel helemaal anders kunnen uitzien, schrijft het transportvakblad, want dan start er een importban op Russische steenkool. “Onze klanten zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven voor hun Russische import. De impact ervan plaatst ons voor grote vraagtekens”, aldus Bosteels.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.