Flash Delivery in Amsterdam

Gedaan met supersnel geleverde boodschappen? Flitskoerier Gorillas overweegt te stoppen

ANTWERPEN - De blitzcarrière van de flitskoerier zit er mogelijk al op in Antwerpen. Gorillas, dat binnen de tien minuten na bestelling boodschappen thuis bezorgt, overweegt een vertrek uit ons land. Al van bij de intrede van Gorillas een jaar geleden rezen er vragen over hoe de supersnelle service ooit rendabel kon zijn.

Koffie, groenten, spaghetti of bier: wie snel nog wat in huis wil halen zonder een voet uit huis te zetten, kan zijn bestelling ingeven op de app van Gorillas en ze binnen de tien minuten in ontvangst nemen. En dat voor amper 1,8 euro leveringskosten en met productprijzen die vergelijkbaar zijn met de traditionele supermarkten.

Helft kantoorpersoneel ontslagen

Gorillas ging in juni 2021 van start in Antwerpen. De koeriers op elektrische fietsen bedienen alleen het centrum van de stad, van de Tentoonstellingswijk op het Kiel tot het Eilandje en een deel van Borgerhout. De producten halen ze op in een van hun twee depots, op de Ankerrui en vlak bij het oude gerechtshof. Begin dit jaar kondigde Gorillas nog een doorgedreven samenwerking met supermarktketen Jumbo aan, dat zich zelfs had ingekocht om zijn e-commerce een boost te geven.

Maar nu lijkt het mooie liedje al uitgezongen. De Duitse bezorger gaat de helft van al zijn internationale kantoorpersoneel ontslaan, zo’n driehonderd mensen, en overweegt een exit uit vier landen, waaronder België. Gorillas, dat wereldwijd om en bij de 15.000 mensen tewerkstelt, plooit zich terug op zijn belangrijkste markten. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten zijn samen goed voor 90% van de omzet.

 

“Als je alleen nog maar de kosten van de uurlonen afzet tegenover het aantal leveringen, weet je dat Gorillas hier met zijn huidige prijzen nooit winstgevend zou kunnen worden”

Roel Gevaers, transporteconoom UAntwerpen

Voor transporteconoom Roel Gevaers (UAntwerpen) is dit scenario geen complete verrassing. “We spreken al langer over de logcom-bubbel”, zegt hij. Een verwijzing naar de dotcom-bubbel in de jaren negentig, toen tal van IT-bedrijven die jarenlang de hemel beloofden een voor een over de kop gingen.

“Ook pakjesleveranciers, e-commercebedrijven en andere nieuwe logistieke spelers als Gorillas zagen we recent vele honderden miljoenen euro aan investeringen ophalen, alsof het om peulschillen ging. Maar als die stroom zou opdrogen, zoals nu, wist je dat er harde keuzes zouden moeten volgen.”

België niet belangrijk

Gorillas is in België alleen actief in Brussel en Antwerpen. “Het heeft hier maar beperkte investeringen gedaan in vergelijking met andere landen en qua omzet stellen we helemaal niks voor op het totaalplaatje. Als je alleen nog maar de kosten van de uurlonen afzet tegenover het aantal leveringen – Gorillas werkt met vaste werknemers en niet via onderaannemers – wist je dat het hier met zijn huidige prijzen nooit winstgevend zou kunnen worden”, zegt Gevaers.

Supermarktketen Jumbo vindt het te vroeg om te reageren omdat de voornemens van Gorillas “nog in overweging” zijn. Hoeveel personeelsleden en klanten Gorillas in Antwerpen heeft, deelt het bedrijf niet mee.