De plannen voor de oude Makro-site in Deurne kwamen eind maart naar buiten. De Turnhoutse projectontwikkelaar Heeren Group en het Belgische bedrijf Euro Shop willen het terrein omvormen tot een winkelcomplex met vijf units.
Drie ketens – Euro Shop, Albert Heijn en JYSK – bevestigden al hun komst. De overige winkelruimtes zijn voorlopig nog niet ingevuld. Wel zou er ook, net als vroeger, een drive-in voor bouwmaterialen komen. Ook zal het oude restaurant op de site een flinke opknapbeurt krijgen.
Maar de stad Antwerpen is niet overtuigd van de voorgestelde plannen. In een recent advies aan de provincie stelt het schepencollege dat het project niet in overeenstemming is met het geldende ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de zone Ruggeveld-Silsburg. Dat RUP laat alleen een grootschalige zelfbedieningsgroothandel toe, zoals Makro dat vroeger was. Omdat die functie met het nieuwe project definitief zou verdwijnen, zou er eerst een nieuw RUP moeten komen, waardoor reguliere detailhandel wel mogelijk is.
Groen Kruis
Daarnaast wijst de stad op de strategische ligging van de voormalige Makro-site binnen het werkingsgebied ‘Groen Kruis’ — een samenwerkingsverband tussen de districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schilde, Schoten, Wijnegem en Wommelgem. Dit samenwerkingsverband heeft als doel de open en groene ruimte in de verstedelijkte noordoostelijke rand rond Antwerpen te versterken en onderling te verbinden.
Al geruime tijd circuleren er plannen om het Beschermd Landschap Ertbrugge te koppelen aan Park Groot Schijn, dat in de directe omgeving ligt.

De site zelf bevindt zich bovendien in een aangeduid groengebied. Om die reden benadrukt het stadsbestuur in haar advies het belang van het vrijwaren en versterken van de “groenblauwe ruimte”. De ingediende aanvraag sluit volgens het college niet aan bij deze langetermijnvisie voor de omgeving.
Ook op het vlak van mobiliteit schiet het dossier volgens de stad tekort. De geplande herontwikkeling hergebruikt de oude toegangen van de Makro-site zonder onderbouwing of verkeersstudie. “Er is helemaal niet onderzocht wat de beste ontsluiting zou zijn,” klinkt het scherp in het advies.
De stad vreest bovendien dat het plan toekomstige infrastructuurprojecten, zoals de mogelijke aanleg van de A102 – een snelwegverbinding tussen Ekeren en Wommelgem – zou kunnen hypothekeren. Aangezien de reserveringsstrook voor die weg dwars door de site loopt.
Opslagplaats
Het negatieve advies is een stevige domper voor de initiatiefnemers en zet een serieuze rem op de herontwikkeling van de site. Hoewel het stadsadvies niet bindend is, wordt het doorgaans wel gevolgd wanneer het plan indruist tegen het ruimtelijk beleid van de stad. De provincie Antwerpen beslist over enkele maanden over de omgevingsvergunning.
Tot die tijd blijft de toekomst van de voormalige Makro-site onzeker. Sinds het faillissement van Makro Cash & Carry Belgium in 2022 wordt het terrein tijdelijk gebruikt door autogroep Beerens als opslagplaats voor voertuigen. De hoop op een heropleving van de locatie als winkelbestemming wordt met het stadsadvies voorlopig in de koelkast gestopt.