Glastuinbouwbedrijf BPK werkt aan herstel

bpktje

Met maar liefst 200.000 vierkante meter serres behoort BPK (Belgische Plantenkwekerij) tot één van de grootste glastuinbouwbedrijven van het land. Wie 's avonds van Brussel naar Antwerpen rijdt langs de E19 ziet de installaties van het bedrijf al van ver oplichten in het duister. Met 22,7 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten (+6%) in 2013 lijkt BPK het ergste weer achter de rug te hebben. Er staat op de gedeponeerde resultatenrekening evenwel nog altijd een verlies van 394.000 euro.

BPK is destijds opgestart begin jaren 70 en is al die tijd uitgegroeid tot een indrukwekkende onderneming. Middenin het zowat belangrijkste glastuinbouwgebied van België is het bedrijf geografisch optimaal gesitueerd. Het familiebedrijf van toen is sinds 2000 in handen gekomen van de Nederlandse holding, de Wayland groep die naast BPK in België ook nog 2 andere plantenopkweekbedrijven heeft in Nederland. “Wij zijn gespecialieerd in de opkweek van groentenplanten voor de professionele tuinder”, zegt zaakvoerder Gunter Vercammen. “Onze belangrijkste producten zijn voor de vruchtgewassen tomaten- paprika- en komkommerplantjes en voor de bladgewassen diverse soorten sla- en koolplantjes.

“Wij beleveren anderzijds ook een groot assortiment aan kruiden en diverse soorten sierteeltplanten aan tuincentra en winkelketens. Die zijn bestemd voor het hobbymarktsegment. Wij bedienen zowel Belgische klanten als buitenlandse afnemers.”

De crisis is ook in Duffel niet onopgemerkt voorbij gegaan. BPK is daarom erg voorzichtig geweest bij het aanwerven van personeel. Vandaag wordt er evenwel hoopvol uitgekeken naar de toekomst. Door de uitbreiding van de activiteiten wordt het personeelsbestand weer voorzichtig aangevuld w en moet er uitgekeken worden naar bijkomende kandidaten-werknemers. BPK stelt vandaag zo'n 40 mensen tewerk. Voor het zaaien van de groentenplantjes, het verrijden van de opgroeiende plantjes tijdens het opkweekproces, het klaar maken voor de verkoop en het eigenlijke transport naar de klanten zijn nogal wat flexibel ingestelde collega’s nodig.

BPK werkt ondertussen verder aan het herstel. Op het verlies van 394.624 euro voor 2013 zit hoe dan ook toch flink wat beterschap. In 2012 beliep het verlies zelfs 1,1 miljoen euro.