Nieuws Antwerpen Grant Thornton: “Opnieuw daling wereldwijde ondernemersoptimisme.”

Grant Thornton: “Opnieuw daling wereldwijde ondernemersoptimisme.”

Grant Thornton: “Opnieuw daling wereldwijde ondernemersoptimisme.”

ANTWERPEN – Het wereldwijde ondernemersoptimisme, dat nog een recordhoogte van 61% bereikte begin 2018, tikt nu fors lager af op 31%. Dat is nog lager dan de 39% van eind 2018. Dat blijkt uit het International Business Report van Grant Thornton, de bedrijfsadviseur met Belgisch hoofdkantoor in Antwerpen.

Sinds de start van het onderzoek in 2013 blijkt de economische onzekerheid voor het eerst één van de grootste barrières. De studie toont eveneens aan dat de bedrijven het tekort aan financiële middelen en aan geschoolde arbeidskrachten problematisch vinden en dat de handelstarieven een belangrijke externe belemmering vormen voor internationale expansie.

In Europa was de daling van het ondernemersoptimisme kleiner dan deze van het wereldgemiddelde: van 28% in de tweede jaarhelft van 2018 naar 26% in de eerste jaarhelft van 2019. Deze daling werd wel voorafgegaan door een terugval met 50% sedert het begin van 2018, toen het optimisme nog 60% bedroeg. Europa, dat gevoelig is voor vertraging van het handelsverkeer, schat de exportverwachtingen lager in dan de rest van de wereld, waar deze meer stabiel zijn.

Groeivertraging in België

Koert Verbruggen, ceo Grant Thornton België, besluit: “De groeivertraging in België is te wijten aan een afzwakkende internationale conjunctuur, en dit vooral in de verwerkende nijverheid. De zakelijke dienstverlening daarentegen is veruit de belangrijkste groeimotor. In onze eigen sector bijvoorbeeld zien we dat een multidisciplinaire advisering aan belang wint, mede door de nieuwe vennootschapswetgeving. Naarmate de economische cyclus afkoelt, is het duidelijk dat het bedrijfsleven het wereldwijd niet zo goed zal hebben als in 2018.”

Grant Thornton is één van ‘s werelds meest toonaangevende organisaties van onafhankelijke audit-, tax- en advieskantoren. In België stelt Grant Thornton 170 personeelsleden tewerk, verspreid over de kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Doornik, Turnhout en Jumet.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.