Nieuws Antwerpen Greenyard Foods nieuwe Antwerpse multi

Greenyard Foods nieuwe Antwerpse multi

Greenyard Foods nieuwe Antwerpse multi

greengreenAntwerpen heeft een nieuwe multinational. Groenteboer Hein Deprez heeft een intentieverklaring ondertekend om de bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest te laten fuseren. Met een omzet van  3,7 miljard euro wordt zo een van de grootste bedrijven in groenten en fruit opgezet. De deal moet tegen de zomer rond kunnen zijn.

Hein Deprez zit niet stil. De champignonkweker uit Belsele heeft in verscheidene jaren een indrukwekkend groot groenten- en fruitconcern bijeengewerkt. Morgen wordt de kroon op het werk gezet. Univeg en Peatinvest worden dan volledig in het beursgenoteerde Greenyard Foods ingebracht. Daarvoor worden 25,5 miljoen aandelen Greenyard Foods uitgegeven aan de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest. Greenyard Foods wordt de overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep.

Koop je morgen boontjes in diepvries, in bokaal, in blik of gewoon vers: je kunt er vanop aan dat het producten zijn van Greenyard Foods, de onderneming van Hein Deprez.

Als onderdeel van de nieuw aangekondigde transactie zal het investeringsfonds Gimv-XL zijn bestaande warranten uitoefenen, hetgeen een kapitaalverhoging in cash inhoudt van 25,6 miljoen euro. Na de combinatie en na uitoefening van de warranten van Gimv-XL zal 42,5% van het fusiebedrijf in handen zijn van de bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods, 49,6% in handen van de bestaande aandeelhouders van Univeg en 7,9% in handen van de aandeelhouders van Peatinvest. Het totaal aantal uitstaande aandelen wordt 44,4 miljoen.

Spilfiguur is en blijft de West-Vlaamse ondernemer Hein Deprez die nu al referentieaandeelhouder en voorzitter van de drie bedrijven is. Deprez zette zijn eerste stappen in de economie in Mesen en verhuisde daarna naar Belsele. Deprez Holding, gecontroleerd door Hein en Veerle Deprez, blijft de strategische langetermijnreferentieaandeelhouder. “Andere vaste aandeelhouders zullen ook hun participatie aanhouden en/of versterken, en zo een platform creëren voor verdere expansie”, klinkt het. Er werden ook samenwerkingsprincipes overeengekomen die telers moeten toelaten hun markttoegang te verbeteren.

Greenyard Foods mikt op een afsluiting van de transactie tegen de zomer. De operatie is wel nog afhankelijk van onder meer de goedkeuringen van de raden van bestuur en de Europese mededingingsautoriteit.

Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven. De groep telt 2.200 medewerkers, met dertien productievestigingen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije, en filialen en verkoopskantoren op vijf continenten. Univeg is actief als leverancier van verse groenten en fruit, met 4.000 personeelsleden en vestigingen in 27 landen op vijf continenten. Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van substraten of potgrond voor de teelt van fruit en groenten.

De nieuwe groep zal dus in totaal 6600 mensen tewerkstellen en opereren vanuit Sint-Katelijne-Waver.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.