Nieuws Antwerpen Groeiondernemingen kunnen steun gebruiken

Groeiondernemingen kunnen steun gebruiken

Groeiondernemingen kunnen steun gebruiken

simOp het leadership event dat Sim Belgium (Service Innovation Management) op 8 oktober samen met Made In in het kasteel van Brasschaat organiseerde, hield Peter Vanden Houte, de hoofdeconomoom van ING, de macro-economische toestand tegen het licht. En die is spijtig genoeg niet bepaald rooskleurig. “Mijn uiteenzetting is niet echt bemoedigend voor groei-ondernemingen”, liet Vanden Houte optekenen. “Dat komt natuurlijk omdat de economische groei ondanks de maatregelen die de ECB genomen heeft, vrij laag blijft.”

Groeiondernemingen moeten het volgens de econoom dan ook vooral op eigen kracht doen, want ze kunnen niet profiteren van een gunstig conjunctuurklimaat. Gelukkig zijn er organisaties zoals SIM Belgium die KMO’s coachen om zo goed mogelijk het hoofd te bieden aan de slechte macro-economische toestand. “De belangrijkste redenen voor de aanhoudend zwakke groei zijn de bestaande overcapaciteit in een groot aantal sectoren, de vergrijzing die voor een tragere groei van de beroepsbevolking zorgt, de beperkte productiviteitsgroei en de nog steeds hoge schuldgraad van overheid en de privé-sector in Europa”, stelt Peter Vanden Houte. Indien Duitsland als motor van de Europese economie en als groot uitvoerland wat mee kan profiteren van de aantrekkende economie in de Verenigde Staten, dan zou ons land misschien een kans hebben om zijn wagonnetje aan de Duitse locomotief te haken en dat is natuurlijk waar de nieuwe regering op hoopt. “Ook de neerwaartse druk op de wisselkoers van de euro kan in de kaart spelen van onze exportbedrijven”, geeft Peter Vanden Houte nog aan. “Maar dat is zeker geen reden voor euforie, want de rente zal nog jaren laag moeten blijven om de slabakkende economie enigszins te ondersteunen terwijl de lage inflatie – in ons land is er momenteel zelfs sprake van deflatie – ook niet van aard is om de economie snel weer te doen groeien.”

Filip Lacquet, groepsmanager bedrijfsfinanciering van Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), had het op het SIM-leadershipevent over groeifinanciering en de oplossingen van PMV. “Er bestaan heel wat soorten groeifinanciering”, zegt hij, “en daarom is het niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Het is in de eerste plaats belangrijk om te kijken naar het type onderneming dat men heeft. Op basis daarvan moet de meest geschikte groeifinanciering worden gekozen. Mature bedrijven hebben een andere financiering nodig dan ondernemingen die nog aan het begin van de cyclus staan. Biotechnologiebedrijven weten dat ze jaren moeten wachten op hun eerste inkomsten. Ook de voorraden, de betalingstermijnen en de vraag of het om een familiebedrijf gaat of een onderneming met externe aandeelhouders, spelen een belangrijke rol, net als de toekomstplannen. Want een bedrijf dat van meetaf aan de ambitie uitspreekt om te internationaliseren zal een andere financiering nodig hebben dan een organisatie die alleen in eigen land actief wil blijven.”

Filip Lacquet gaf aan dat het overheidsbedrijf PMV voor alle Vlaamse bedrijven met een goed plan en een goed team ook de juiste oplossingen heeft. “Het kan bijvoorbeeld gaan om risicokapitaal dat wordt toegekend in de vorm van aandelen, achtergestelde leningen of een combinatie daarvan, of om groeifinanciering op maat.”

Geert Degrande

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Antwerpen, Hasselt
Antwerpen

TriFinance levert nu ook hr-experts

TriFinance, gekend als leverancier van financiële profielen, is onder de naam People Services ook gestart met het outsourcen van hr-experts.… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.