Nieuws Antwerpen Groep Noordvlees Van Gool werkt samen met Bens

Groep Noordvlees Van Gool werkt samen met Bens

Groep Noordvlees Van Gool werkt samen met Bens

aaaaalbes De Groep Noordvlees Van Gool uit Kalmhout en Bens uit de Groep Vanden Avenne uit Oevel gaan samen in Oevel een nieuw slachthuis bouwen. Het gaat om een project van 20 miljoen euro. De installaties krijgen een slachtcapaciteit mee van 40.000 varkens per week. jaar. Door hun slachtcapaciteit te bundelen zetten beide partners een joint venture op die meteen in de Europese top komt met een totale slachtcapaciteit van liefst 3 miljoen varkens op jaarbasis. Het project creëert zo’n 100 nieuwe jobs.

De Groep Noordvlees Van Gool is actief in het slachten en commercialiseren van varkens en het valoriseren en commercialiseren van afval (rode organen). Van bij de start in 1955 groeide het familiebedrijf Noordvlees Van Gool uit tot de top van Belgische slachthuizen, met thuisbasis in Kalmthout, met een totale slachtcapaciteit van 1.250.000 varkens per jaar in Kalmthout, en een verwerkingscapaciteit in het vijfde kwartier (oren en poten) van 40.000 ton per jaar in Lochristi. In de varkensslachterij van de groep zijn vandaag zo’n 250 mensen aan het werk.

De Groep Vanden Avenne is op zijn beurt gespecialiseerd in de productie van mengvoeder voor varkens, het versnijden van varkensvlees en varkenskarkassen in Oevel (Bens NV) en het commercialiseren van ham en charcuterie (Bens Retail NV). De geschiedenis van de Groep Vanden Avenne gaat terug tot 1889, waarbij het familiebedrijf van bij het begin een voortdurende focus op groei heeft gehanteerd. Sinds zijn ontstaan brachten vier generaties het bedrijf tot aan de top in België, met mengvoederfabrieken in Ooigem en Floreffe en een totale productie van 540.000 ton veevoeder per jaar.

Beide bedrijven was het altijd om een verdere optimalisatie van hun rendabiliteit te doen, een verbetering van hun concurrentiepositie en een waarborg van werkzekerheid en duurzaam ondernemen. De huidige samenwerking, onder de vorm van een joint venture, laat beide ondernemingen, als belangrijke spelers in hun domein, toe om boven de Belgische slachthuissector uit te stijgen en toe te treden tot de top van de Europese slachthuissector.

“Als Belgische marktleider zijn we al enige tijd op zoek naar opportuniteiten om onze slachtcapaciteit verder uit te breiden om ook op Europees niveau verder te kunnen groeien”, zegt Dirk Nelen, CEO van de Groep Noordvlees Van Gool: “We zijn dan ook verheugd met deze samenwerking, die een mijlpaal is voor de verdere internationale groei van onze bedrijven.” In de joint venture liggen voor de Groep Noordvlees Van Gool vooral ambities om met varkensvlees internationaal sterk door te breken richting Oost-Europa. Met het zogenaamde vijfde kwartier, oren en poten bv. moet dan vooral de markt in het Verre Oosten bereikt worden.

“Voor ons is de samenwerking een logische stap,” zegt Marcel Laeremans, CEO van Bens Vlees, onderdeel van de Groep Vanden Avenne. “Door het akkoord over de herlocalisatie van het Lokerse slachthuis ‘De Lokery’ waren we op zoek naar een nieuwe slachtlocatie. Samen met Noordvlees Van Gool bouwen we nu een modern en kostenefficiënt slachthuis naast onze varkensversnijderij in Oevel. Dit nieuwe slachthuis zal beide partners toelaten hun capaciteit gevoelig te verhogen, de kwaliteit nog verder te verbeteren en hun concurrentiepositie op wereldniveau te verstevigen.”

Naast een verdere Europese groei laat de joint venture beide bedrijven ook toe om de volledige productieketen van A tot Z te beheren. “Ook op het gebied van kwaliteit en controle creëert deze samenwerking een grote meerwaarde”, geeft Marcel Laeremans aan. “Klopt”, zegt Dirk Nelen. “Zo kan bijvoorbeeld onze dochteronderneming BGMC, die zich specialiseert in de valorisatie van rode organen, het verwerken van slachtafval en het uitbenen van varkenskoppen, vanaf midden 2015 deze grondstoffen rechtstreeks van het nieuwe slachthuis afnemen. Doordat het dan gaat om leveringen binnen de eigen groep beheren we de productie van A tot Z en kunnen we op elk moment kwaliteitscontroles uitvoeren, wat de consument enkel ten goede kan komen.”

De bouwwerken voor het nieuwe slachthuis in Oevel zijn gepland voor midden 2014. Het project voorziet de verbinding tussen de snijderij en een nieuw op te zetten slachthuislijn. In de snijderij van Oevel werken vandaag 105 mensen. In de nieuwe slachterij kunnen 100 man aan het werk, daarvan een 20-tal uit de voormalige slachterij De Lokery uit Lokeren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Antwerpen, Wilrijk
Antwerpen

Costa Coffee focust op Antwerpen

Het internationaal bekende koffiemerk Costa Coffee is nu officieel beschikbaar op de Belgische markt. Antwerpen wordt - naast Brussel, Gent… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.