Nieuws Antwerpen Grootste contract ooit voor Van Hool

Grootste contract ooit voor Van Hool

Grootste contract ooit voor Van Hool

hoolBusbouwer Van Hool heeft het grootste contract uit zijn geschiedenis in de wacht gesleept. Voor zijn Amerikaanse distributeur ABC Companies mag de groep uit Koningshooikt 1000 bussen gaan bouwen. 300 bussen zouden aangemaakt worden in Koningshooikt zelf, 700 gaan naar de nieuw opgerichte dochteronderneming in Macedonië.

Feest in Koningshooikt waar de busbouwer een reuzenbestelling in de wacht gesleept heeft. Het order voor 1000 nieuwe bussen komt precies op tijd. In Koningshooikt heerste al enige tijd onrust omdat het aantal bestellingen voor het bedrijf aan het afnemen was.

Het Amerikaanse ABC Companies is de exclusieve distributeur van Van Hool in de VS en Canada. De bestelling van 1000 bussen voor ABC Companies heeft als contract een waarde van ruim 300 miljoen euro. Het is meteen het grootste order in de 67-jarige geschiedenis van het bedrijf. Het gaat om 300 autocars met hoge toegevoegde waarde en 700 standaardbussen. De 300 ‘exclusievere’ bussen zullen in Koningshooikt worden gebouwd. Het zijn hoofdzakelijk dubbeldekbussen. De standaard autocars gaan naar de recent geopende fabriek in Skopje, Macedonië. De levering van de bussen start begin 2015 en loopt tot en met 2017.

Van Hool heeft een belang van 38 procent in ABC en verkocht sinds 1987 via ABC al ruim 9.000 voertuigen op de Noord-Amerikaanse markt. ABC, dat 600 mensen in dienst heeft, handelt voor Van Hool al commerciële contracten af op de Amerikaanse markt.

De nieuwe bussen zijn vooral bestemd voor Coach US Megabus, een dochter van Stagecoach, een van de grootste busondernemingen ter wereld, voor Google en voor Mears, een Amerikaanse busonderneming die gespecialiseerd in het vervoer naar pretparken en onder meer een exclusief contract heeft met Disneyworld.

Van Hool heeft de afgelopen jaren met ABC een programma op poten gezet waarbij de meest gevraagde wisselstukken binnen de 24 uur op de plaats van bestemming moeten zijn, waar ook in Noord-Amerika. Die na-verkoop dienstverlening zal de volgende jaren, aldus Van Hool, een heel belangrijke rol spelen in de verkoop van autocars.

Van Hool boekt een jaaromzet van 460 miljoen euro. 80 procent is afkomstig van de bouw van bussen, 20 procent van opleggers en railers. De helft van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, de andere helft in de VS.

Het familiebedrijf uit Koningshooikt telt 4.500 werknemers. In de fabriek in Macedonië, die in mei officieel in gebruik werd genomen, werken 450 mensen. In Macedonië worden vooral standaardbussen gebouwd voor de Amerikaanse markt. In Koningshooikt bouwt men hoofdzakelijk de gespecialiseerde bussen met hoge toegevoegde waarde.

7Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.