Nieuws Grootste parkeergarage van België geopend in Antwerpse haven

Grootste parkeergarage van België geopend in Antwerpse haven

Grootste parkeergarage van België geopend in Antwerpse haven

VERREBROEK, ZWIJNDRECHT – In de Antwerpse haven is de grootste parkeergarage van België geopend. Het gebouw heeft zes verdiepingen waar er 9.000 auto’s kunnen staan. Die auto’s worden vanuit de Antwerp Euroterminal naar dealers in de Benelux of andere havens gebracht.

De Antwerp Euroterminal maakt deel uit van de Waaslandhaven. Op de terminal komen onder meer containers en nieuw geproduceerde auto’s aan. “Vijftien jaar geleden konden er 3.400 wagens op een schip. Vandaag zijn dat er al 7.800. Wij hebben dus dringend extra plaats nodig om al die nieuwe auto’s te stockeren”, zei Yves De Larivière, algemeen directeur van Antwerp Euroterminal, 13 maanden geleden nog, toen de bouw van de parkeergarage van start ging.

Er was niet genoeg plaats om in de breedte uit te breiden, daarom koos de terminal voor een uitbreiding in de hoogte. “Op een oppervlakte van net geen 25.000 m², wordt er 172 000 m² extra capaciteit benut”, klinkt het. “Met de 9.000 parkeerplaatsen krijgt de terminal het grootste indoor single unit parkeerterrein in België.”

Zonnepanelen

De benedenverdieping werd ingericht met een hoger plafond, waardoor er daar hogere voertuigen kunnen worden gestockeerd. De Grimaldi Groep, het bedrijf dat de schepen beheert die de terminal binnenkomen, hield bij de bouw van de garage ook rekening met groene energie. Zo werd op het dak een zonnepanelenpark geïnstalleerd dat 3,5 Megawatt elektriciteit zal opwekken.

“Deze groene stroom zal onder meer worden aangewend voor het opladen van elektrische voertuigen en vult een energie-initiatief van de terminal aan, die eerder 3 windmolens en powerpacks in gebruik nam”, klinkt het nog.

LEES OOK. Björn Rzoska (Groen) ziet in havenbedrijf AET “deel van de oplossing in de strijd tegen drugstrafiek”

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.