Nieuws Antwerpen Grootste windenergieproject in Vlaanderen van start

Grootste windenergieproject in Vlaanderen van start

Grootste windenergieproject in Vlaanderen van start

Geert Bourgeois en Vleemo partners

Geert Bourgeois en Vleemo partners

Een week geleden gaf Vlaams Minister President Geert Bourgeois het startschot voor de bouw van het grootste onshore windenergieproject in Vlaanderen op de rechteroever in onze haven.

Het gaat over een investering van 110 M EUR in 19 windturbines die in de loop van 2017 hernieuwbare stroom zullen produceren voor bijna 40 000 gezinnen. Bouwheer is Vleemo NV, de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming, een samenwerking tussen de Vlaamse energiebedrijven Aspiravi (50%) en het Polders Investeringsfonds (50%). Voor de bankfinanciering vond Vleemo een partner in Belfius.

De keuze viel op windturbines van het Duitse GmbH. Sinds 1998 is Enercon actief in België. Vandaag staan 120 medewerkers vanuit verschillende vestigingen in voor de verkoop, plaatsing en onderhoud van meer dan 300 windturbines in ons land.

De Enercon-windturbines hebben een vermogen van 3 MW of meer, een tiphoogte van bijna 200 m en een rotordiameter van liefst 115 m. Om je daar iets bij voor te stellen: de rotor bestrijkt een oppervlakte van twee  voetbalvelden.

Vleemo moet in de complexe havenomgeving rekening houden met belangrijke natuurwaarden en veiligheidsaspecten. De locaties werden zodanig gekozen dat er geen impact is op seveso-activiteiten, pijpleidingen enz.

“De turbines zijn o.m. met veiligheidssystemen zoals ijsdetectie, bladverwarming, redundante remsystemen en automatische brandblussystemen uitgerust. Om de impact van de turbines op de vliegbewegingen van vogels in het havengebied te onderzoeken werd een langlopend natuurmonitoringsproject opgezet met o.a. het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek”, zegt David Daggelinckx van Vleemo.

In functie van de verdere optimale invulling van het windenergiepotentieel in de haven loopt momenteel een strategische milieueffectenrapportering waarna meer dan 60 windturbines in het Havengebied zullen gebouwd worden. Op die manier zal Vleemo een substantiële bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de stad Antwerpen, de haven én Vlaanderen. Ondertussen zullen er nog enkele windturbines gerealiseerd worden waarvoor de vergunningen reeds verkregen werden.  Het oorspronkelijke plan van 2003 (38 windturbines) zal volgend jaar dus eindelijk worden gehaald.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.