Het was met een paar uitzonderlijke transporten dat de boormachine, die bestaat uit twee delen, maandagochtend over de weg naar de werf aan de Scheldelaan gebracht werd. De enorme machines zijn over het water naar Antwerpen gebracht om vlak bij de Zandvlietsluis via de weg naar de eindbestemming te gaan.
Om alle misverstanden meteen de wereld uit te helpen, de microtunnel heeft niets te maken met de in aanbouw zijnde Scheldetunnel als onderdeel van de Oosterweelverbinding. Daar gaat het om tunnelelementen die verzonken worden.

Bij de microtunnel, de langste in België, wordt ‘ouderwets’ met een boormachine gewerkt. Maar dan wel een flinke. De kolos heeft een buitendiameter van 3,80 meter en weegt tonnen. “Alles bij elkaar wordt een tunnel van 1.288 meter geboord. De verwachting is dat die klus kort na de zomervakantie geklaard is”, zegt Silvia Colazzo, de communicatieverantwoordelijke van ECLUSE.
ECLUSE is een publiek-private samenwerking tussen een aantal bedrijven waaronder Indaver, SLECO en de haven zelf. “ECLUSE is een industrieel stroomnetwerk, dat energie haalt uit de afvalverbrandingsovens van Indaver. Momenteel levert ECLUSE al energie aan vijf bedrijven in de Waaslandhaven op Linkeroever”, legt Silvia Colazzo uit.

Door de aanleg van de pijpleiding kunnen in 2026, als het project volledig klaar is, ook bedrijven in het havengebied op Rechteroever bediend worden. Het chemische bedrijf Evonik, dat een site heeft tussen de Tijsmanstunnel en de Scheldelaan, is één van de eerste aan die zijde van de Schelde die gebruik maakt van de aan te leggen pijpleidingen.
Geen simpele klus
Het graven van de tunnel en vervolgens het plaatsen van de buizen is geen simpele klus. “Achter de boortunnel worden betonnen buizen geduwd, waardoor er een stabiele tunnel ontstaat. Vervolgens worden er 322 buizen in de tunnel geperst”, vervolgt Silvia Colazzo.
“Achter de boortunnel worden betonnen buizen geduwd, waardoor er een stabiele tunnel ontstaat. Vervolgens worden er 322 buizen in de tunnel gepers.”
Silvia Colazzo
Elk van deze buizen heeft een diameter van 3,80 meter en weegt 42 ton. De buizen worden één voor één in het boorgat geperst. De uitgegraven grond wordt vermengd met bentoniet en via een speciaal daarvoor ontworpen systeem naar buiten gebracht.
“Behalve voor pijpleidingen zal er in de tunnel ook plaats zijn voor een pad voor het onderhoudspersoneel en is er extra ruimte om in de toekomst extra leidingen aan te brengen. Wanneer deze klus geklaard is, zal er nog een kleinere tunnel worden geboord die de verbinding in de Schelde verbindt met Evonik”, verduidelijkt Silvia Colazzo.
Gebruik van gas neemt fors af
De bouw van de microtunnel past in het voornemen van bedrijven om hun energieverbruik te verduurzamen. “De energie die Indaver creëert door afval te verbranden, wordt omgezet in stoom. En die kan vervolgens door onder andere Evonik gebruikt worden. Op die manier kan Evonik de hoeveelheid fossiele brandstof dat het nu gebruikt fors verminderen”, zegt Silvia Colazzo.
Ter illustratie: de hoeveelheid aardgas die Evonik hoopt te besparen staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van ruim 38.000 gezinnen. De overstap naar stoom zal het aantal CO2-emissies met honderdduizend tot 150.000 ton verminderen.