Nieuws Antwerpen Guy Hendrickx van AVIA-GIS is onze achtste en laatste innovatieheld van 2014

Guy Hendrickx van AVIA-GIS is onze achtste en laatste innovatieheld van 2014

Guy Hendrickx van AVIA-GIS is onze achtste en laatste innovatieheld van 2014

DSC_3815Guy Hendrickx is de achtste en laatste innovatieheld van 2014. Het Innovatiecentrum verkoos hem omdat hij mooi de brug legt tussen diepgaande wetenschappelijke kennis en de vraag naar concrete marktoplossingen.

“In 2001 startte ik het bedrijf op met als doel om onderzoek te doen naar het opvolgen, karteren en finaal bestrijden van ziekteverwekkers zoals muggen, teken en knaagdieren. We gebruiken daartoe geografische informatie, deels ook op basis van satellietbeelden”, stelt Managing Director Guy Hendrickx. Het bedrijf is door haar expertise een veelgevraagde partner in internationale onderzoeksprojecten. Enkel onderzoek zorgt echter niet echt voor gegarandeerde recurrente inkomsten en dus zet het bedrijf de laatste jaren sterker in op het naar de markt brengen van zelf ontwikkelde producten. Enkele jaren terug startte men al met de ontwikkeling van VECMAP, een systeem om een uitbraak van ziekteverwekkers doeltreffend te voorspellen door een combinatie van grondmetingen en modellering. Om deze metingen te doen ontwikkelde Avia-GIS ook haar eigen insectenval. Deze val wordt achter een vliegtuig gespannen en dient om na te gaan in welke luchtlagen kiemdragende insecten meegevoerd worden. In verschillende luchtlagen heersen immers andere winden. Voor deze ontwikkeling werkte Avia-GIS samen met het Von Karman Instituut dat een uitgebreide kennis heeft over aerodynamica. Het Instituut stelde haar windtunnels hiervoor ter beschikking.

“Samenwerking met kenniscentra en andere partners is ingebakken in ons ondernemingsmodel”, stelt Hendrickx. “Het maakt het ons mogelijk om snel nieuwe kennis te vergaren. Het Innovatiecentrum is daarom voor ons al jaren een eerste aanspreekpunt bij het opzetten van nieuwe innovatieprojecten”, geeft hij nog mee.

De nieuwe strategie om eigen producten naar de markt te brengen, werpt haar vruchten af. Recent werd een patent ingediend voor SensRiZK™, een geintegtreerd systeem dat het mogelijk moet maken vanop afstand uit Zoersel ziekteoverbrengers te monitoren en te bestrijden in toeristische resorts in de tropen. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren door en telt nu 13 hoogopgeleide werknemers, waaronder ook twee IT specialisten die de nieuwe ideeën van de epidemiologen vertaalt naar softwareoplossingen en een marketingpersoon die de geplande upscaling van de activiteiten van Avia-GIS vertaald in een nieuw business plan.

Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegenen die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen. Ze zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie. Laat je ook inspireren door de andere Innovatiehelden van 2014.

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Antwerpen, neemt Guy Hendrickx jullie mee in haar zoektocht naar innovatie.

Wil je graag een innovatief project binnen jou bedrijf laten onderzoeken? Contacteer dan het Innovatiecentrum. Zij helpen je graag gratis en vrijblijvend verder.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.