gyrocatcher3

GyroCatcher van imec en UAntwerpen op dak van Belgisch paviljoen in Dubai

IDLab, een onderzoeksgroep verbonden aan imec en het Departement Informatica van UAntwerpen, wil het bewustzijn rond elektronisch afval (e-waste) met hun innovatie Gyrocatcher aanscherpen. Het apparaat scant voorwerpen en zegt meteen tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. De GyroCatcher staat op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai.

Heel wat elektronische apparaten zoals smartphones, laptops en tablets bevatten metalen die steeds zeldzamer worden. Om deze problematiek aan te kaarten bedacht de Onderzoeksgroep IDLab de GyroCatcher. Een apparaat dat voorwerpen scant en meteen zegt tot welke nieuwe producten ze kunnen verwerkt worden, zodat de kostbare metalen niet zomaar verloren gaan.

“Het toestel scant alledaagse voorwerpen zoals flesjes, sleutels, gsm’s en hoofdtelefoons, en zegt of er goud, zilver of andere zeldzame metalen inzitten”, zegt Christiaan Leysen van IDLab. “Met de GyroCatcher willen we de mensen bewustmaken van de verschillende grondstoffen die in elektronische apparaten gebruikt worden. Zo hopen we op een zeer toegankelijke manier een heldere boodschap uit te dragen, zodat we samen kunnen bouwen aan een duurzamere toekomst.”

Over de visibiliteit voor hun toestel kunnen de onderzoekers alvast niet klagen. De GyroCatcher kreeg een mooie plek op het dakterras van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai. Nog tot einde maart 2022 staat de scanner naast de Gyratom, een kunstwerk van Alessandro Tardioli. Met gerecycleerde panelen van het Atomium maakte hij een futuristische helikopter, geïnspireerd door de beroemde Gyronef uit Suske & Wiske.