Nieuws Antwerpen Hahbo brengt alternatief voor containerklasjes

Hahbo brengt alternatief voor containerklasjes

Hahbo brengt alternatief voor containerklasjes

hahboDe Antwerpse schepen van Onderwijs, Claude Marinower leek bijzonder geïnteresseerd. Hahbo uit Wijnegem kan in nauwelijks twee weken een modulair klasje bouwen. Het oogt dan nog mooi ook en heeft niets meer van die lelijke containerklasjes. “Wij hopen alvast dat we een bijdrage kunnen leveren aan de nijpende onderwijsproblematiek”, zegt directeur Karel Verdonck.

Hahbo maakt als constructeur van modulaire systemen in hout deel uit van de Groep Frisomat. Frisomat zelf is een notoir staalverwerkend bedrijf. “Wij zijn al meer dan 100 jaar oud en de facto afkomstig uit Nederland”, zegt Kaerl Verdonck. “Wij zijn sinds geruime tijd helemaal geïntegreerd in de groep Frisomat.” Hahbo tekende verleden jaar voor een omzet van 1,5 miljoen euro (“een uitstekend jaar”) en stelt pakweg 10 mensen tewerk.

De directie van Frisomat/Hahbo heeft de nijpende scholenproblematiek en het tekort aan klassen kennelijk aangegrepen om zichzelf even op de voorgrond te halen. In Wijnegem werd een schitterend voorbeeld/demogebouw opgezet van wat modulair geconstrueerde klassenconstructies in hout kunnen voorstellen. Hahbo heeft daartoe ook de bekende designer Axel Enthoven geëngageerd. Die heeft er echt niets moois van gemaakt. Het zijn weliswaar noodklassen maar ze lijken in niets meer de vaak foeilelijke containerklasjes.

Uiteraard hangt aan alles een prijskaartje. Hahbo rekent 850 euro per vierkante meter aan. Inclusief waterpomp, verlichting en sanitair komt men op 1000 euro. “Op die manier zijn we helemaal concurrentieel met de containerbouw.”

Hahbo engageert zich om de bouw binnen de twee weken op te leveren. “We doen het nu in zes weken doch naarmate we onze ervaring bijstellen zullen we dat tempo ongetwijfeld nog verder opvoeren”, zegt Karel Verdonck.

Hahbo bouwt overigens net zo goed clubhuizen, vakantiewoningen als kantoorgebouwtjes. De hele productie is overigens geconcentreerd in Wijnegem.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.