Nieuws Antwerpen Handel & Industrie Wilrijk en Aartselaar trekt aan alarmbel

Handel & Industrie Wilrijk en Aartselaar trekt aan alarmbel

Handel & Industrie Wilrijk en Aartselaar trekt aan alarmbel

AARTSELAAR/WILRIJK – Handel en Industrie Wilrijk – Aartselaar, een vereniging van een 150-tal kmo’s gevestigd langsheen de A12, blijft haar ongenoegen uiten over de verkeerslichtenregeling. Die werd in maart ingevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Ook de rioleringswerken op de N177 vergroten het effect.

Met de nieuwe regeling van de verkeerslichten op de A12 wou het AWV de verkeersveiligheid verbeteren. Na enkele aanpassingen blijft de doorstroming van het verkeer, voornamelijk vanuit de zijstraten van de A12 en het kruisen van de A12 via de N177 (zijrijbaan), zeer traag verlopen. Wachttijden in de zijstraten A12 van soms meer dan 40 minuten zijn geen uitzondering.

We merken echter op dat de verkeersONveiligheid in de omliggende straten en gemeenten fors toeneemt”, klinkt het bij Handel en Industrie Wilrijk – Aartselaar. “Automobilisten zoeken sluipwegen om de A12 te vermijden en ook in de gemeenten langsheen de A12 ontstaan files. Ondertussen hebben zich reeds diverse ongevallen voorgedaan in de straten rond A12, gelukkig zonder ernstige gevolgen tot vandaag. De impact op het milieu mag ook niet uit het oog verloren worden.”

Economische schade

Klanten en leveranciers hebben moeite de bedrijven te bereiken en wijken uit naar andere locaties, waardoor de economische schade bij de bedrijven oploopt. Een transportbedrijf berekende de maandelijkse extra kost op 83.000 euro, een ander bedrijf kwam uit op 1.680 euro per dag.

Bij enkele bedrijven wordt er nagedacht om zich te groeperen en via een advocaat een vordering te stellen voor de economische schade die ze lijden. Ook vacatures geraken amper ingevuld omdat kandidaten afhaken omwille van de bereikbaarheid van de bedrijven rond de A12.

Handel & Industrie Wilrijk – Aartselaar vraagt dringend een aantal maatregelen:

  • Terugdraaien van de verkeerslichtenregeling naar de situatie voor de aanpassingen
  • Fiets- voetgangersbruggen/tunnels over A12: bekijken of dit haalbaar is
  • Onderzoeken of noodbruggen op de A12 voor doorgaand verkeer mogelijk is
  • De busstroken op de A12 terug openen voor doorgaand verkeer
  • Snel werk maken van de inbedding van de kruispunten op de A12
  • Doortrekken van de expresweg N171 in Reet – richting A12

De laatste weken heeft de organisatie, op vraag van de vele ondernemers én omwonenden, deze situatie aangekaart bij AWV, Stad Antwerpen, de verantwoordelijke minister Ben Weyts, district Wilrijk, gemeente Aartselaar en Voka. “Wij hoopten op een snelle reactie van AWV en de verantwoordelijke minister om tot actie over te gaan en de juiste maatregelen te treffen om de bedrijven en omwonenden van de A12 een vlotte doorstroming van verkeer te garanderen. Op onze vraag kwam er geen positieve reactie.”

In het belang van de verkeersveiligheid, de economische impact en de leefbaarheid in de ganse regio rond de A12 zal Handel en Industrie blijven aandringen op een snelle oplossing.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.