Nieuws Handige energiecontracttips in onzekere tijden

Handige energiecontracttips in onzekere tijden

Handige energiecontracttips in onzekere tijden

De energiemarkt is momenteel afhankelijk van externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne en onvoorspelbare weersomstandigheden. Hierdoor weet niemand hoe de markt zich verder zal ontwikkelen. Luminus deelt enkele tips over de keuze van je energiecontract in deze onzekere tijden.

Variabel tarief

Een contract met variabele energietarieven betekent dat de stroom en het gas dat jij verbruikt altijd wordt gefactureerd tegen de meest actuele marktprijs. Bij een prijsdaling van de markt, profiteer je automatisch van de goedkopere prijzen. Maar wanneer er een prijsstijging plaatsvindt, zal je logischerwijs meer betalen.

Het is aangeraden om nog voor volgende winter over te stappen naar een vast tarief. Zo heeft je bedrijf zekerheid gedurende de periode wanneer je het meeste energieverbruik hebt. Dit doe je best voor zowel gas als elektriciteit.

Vast tarief met contracteinde in aantocht

Als het contract van je bedrijf voor het vierde kwartaal van 2021 getekend is, zit je waarschijnlijk nog goed. Houd de prijzen in euro per kWh wel in de gaten en vergelijk af en toe met de huidige energieprijzen. Misschien heb je wel vastgeklikt op een verkeerd moment.

Houd wel het volgende in je achterhoofd: Bedrijven met een hoog verbruik of meer dan 100 MWh per jaar zijn gebonden aan hun contract en kunnen niet zomaar veranderen. Ze moeten de looptijd van hun contracten respecteren.

Vast contract dat bijna afloopt

Als je gelooft dat de prijzen verder zullen stijgen, blijf je met je bedrijf best op een vast tarief. Denk je dat de prijzen zullen dalen? Stap dan over naar een variabel contract en fixeer op een moment waarop de energieprijzen lager staan zoals vlak voor de winter.

Adviseren over energieprijzen is enorm moeilijk omdat Luminus zelf niet weet hoe de energieprijzen zullen evolueren. Toch is het aangeraden om alvast een inschatting te maken.

Bereken je prijs op maat

Raadpleeg je laatste slotfactuur. Heeft je bedrijf een laag energieverbruik of minder dan 100 MWh per jaar? Doe dan een energieberekening via de SoHo prijssimulator: https://www.luminus.be/nl/pro/elektriciteit-gas/energieberekening/#/start.

Heeft je bedrijf een hoog verbruik om meer dan 100 MWh per jaar? Bereken dan je offerte online via https://www.luminus.be/nl/ondernemingen/lumiquote/.

Je kan nu al de energieprijzen vastleggen voor een latere startdatum. Vergelijk de energieprijzen regelmatig en wacht dus niet af tot je contract afloopt. Veel succes!

Luminus, de energiepartner die samen met u het verschil maakt.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.