Al van enkele tientallen meters afstand ruik je waar je moet zijn op de markt. De groene foodtruck van Hans is niet groot, maar hij heeft sinds de opstart in april vorig jaar best wel veel klandizie.
Klanten kopen bij hem een Brusselse wafel met bloemsuiker, meestal half of volledig gevuld met slagroom. Maar je kan er evengoed terecht voor enkele uitgewerkte ‘belegde’ varianten en voor zijn assortiment suikervrije wafels. Hij heeft zelfs soep en dranken bij.

“Onze eerste dag was op de Jaarmarkt in Nijlen. We bakten toen nog vanuit een tentje. Maar veel sneller dan we gedacht hadden, waren we volledig uitverkocht. Jarenlang stond er op de markten in de streek altijd een kraam met Brusselse wafels. Maar de laatste jaren was dat er niet meer. Dat gat hebben we nu ingevuld”, vertelt Hans.
De 53-jarige staat meestal achter het wafelijzer, zijn zoon Quinten is de zaakvoerder. “Ik heb mijn hele leven in de bouw gewerkt”, vertelt Hans. “Chapewerken. Maar ik was dat beu en ik kreeg slechte knieën en een slechte rug. Dan moet je iets anders gaan doen. Zo ben ik op het idee gekomen om iets te doen met de Brusselse wafels die in onze familie altijd een belangrijke rol gespeeld hebben.”
“Mijn vader bakte elk jaar wafels voor ons moeder haar verjaardag, tot hij 15 jaar geleden overleed. Ik ben de traditie daarna blijven voortzetten voor mijn gezin en vrienden, door regelmatig wafels te bakken volgens zijn succesrecept. Wat zijn geheim is, dat kan ik niet verklappen. Maar er zit een ingrediënt in dat de meeste mensen niet verwachten of kennen, maar dat voor extra smaak zorgt. Het is een heel oud recept, dat vroeger ook op de kermissen in de streek werd gebruikt door de foorkramers.”

Vederlicht
Het deeg maakt hij de avond voordien. “Dan kan het de hele nacht rijzen, zodat het mooi luchtig wordt. Een Brusselse wafel moet verderlicht zijn. Verder probeer ik het verschil te maken door heel lekkere slagroom te maken, die iets dikker is. Dat is veel lekkerder dan uit een spuitbus.”
De speciallekes aan zijn kraam zijn onder andere een versie met speculaas en een versie met banaan en chocolade. “Soms heb ik ook een tiramisuwafel bij en in de zomer leg ik er ook aardbeitjes op”, vertelt hij. De gewone Brusselse wafel met bloemsuiker kost 5,50 euro, de andere varianten zijn iets duurder.
Sinds een paar weken is Hans ook gestart met een aanbod aan suikervrije wafels, in verschillende smaken zoals banaan en abrikoos. “Dat verkoopt tot mijn verbazing heel goed. Er zijn heel veel mensen die op zoek zijn naar een alternatief zonder suiker, dat heb ik duidelijk gemerkt”, zegt hij.
Maar het belangrijkste vindt Hans dat hij graag de boer op gaat met zijn wafels. “Voor mij voelt dit niet aan als werken, echt niet. Ik ben er fier op dat ik dit kan doen. Mijn vader was ook zo fier op zijn wafels, hij bakte ze zo graag. Hij vroor de overschot ook in, voor als hij de dagen nadien zin zou krijgen. Hij at er eigenlijk best wel veel. En eerlijk, ik geraak ze ook niet beu. Heel het gezin is er verzot op. Ik ben dus heel blij dat ik gestopt ben in de bouw en dat ik mij hier op een andere manier kan uitleven.”

In brede regio
Bompa’s Wafel staat maandag op de markt in Heist-op-den-Berg en na de middag aan De Kievit in Bevel. Dinsdag zijn er de maandelijkse markten in Nijlen en Herenthout. Woensdag staat de foodtruck op de markt van Berlaar en ’s namiddags in de Fortstraat in Kessel. Donderdag trekt Hans naar de markt van Vremde en ’s namiddags naar de parking van Carrefour in Nijlen. Zaterdag is er de markt van Lier en zondag Herentals. Zondagnamiddag staat het kraam bij hem thuis opgesteld aan De Heide in Kessel.