Nieuws Antwerpen "Haven van Antwerpen thuishaven voor zeelui"

"Haven van Antwerpen thuishaven voor zeelui"

"Haven van Antwerpen thuishaven voor zeelui"

harbourDe haven van Antwerpen is de ‘Port of the Year,’ de haven van het jaar. Tijdens de International Seafarers’ Welfare Awards, een organisatie van de International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN) werd Antwerpen geloofd voor de inspanningen die het als haven doet voor de zeelui. Christiaan De Block, Chief Operations Officer van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, nam de award in ontvangst tijdens de uitreiking bij de International Labour Organisation (ILO) in Genève.

“We zijn een haven van en voor mensen. Deze erkenning vormt voor ons allerminst een eindpunt, we zullen ons onverminderd blijven inzetten om zeelieden een thuishaven te bieden in onze haven”, zei Christiaan De Block tijdens de uitreiking. Het is overigens al de tweede keer dat Antwerpen die erkenning binnehaalt.

Er werden in Genève overigens nog meer prijzen uigereikt:
• Shipping Company of the Year: Wallem Ship Management
• Seafarer Centre of the Year: Flying Angel Club (Australië)
• Dr Dierk Lindemann Welfare Personality of the Year: Fr Paul Noel (Zuid-Afrika)
• Judges Special Award: Ms Apinya Tajit (Thailand)

De haven van Antwerpen kent een lange traditie in het aanbieden van materiële en geestelijke zorg aan zeelieden ongeacht religie, huidskleur, taal of overtuiging. Al sinds 1870 zijn er zeemansmissies in Antwerpen aanwezig. De Antwerpse havengemeenschap hecht veel waarde aan het welzijn van zeelieden die in de Antwerpse haven toekomen. Zo biedt ze hen gratis busvervoer, computers, wifi-netwerk en sportmogelijkheden aan zodat ze ontspanning vinden tijdens hun lange tijd weg van huis. De vernieuwde Welfare brochure maakt hen bovendien wegwijs in de stad en de haven en het vorig jaar geopende Antwerp Harbour Hotel geeft de zeelieden een budgetvriendelijke verblijfplaats in de stad.

De Antwerpse haven is bijzonder opgetogen met de tweede Welfare Award. “De zeelieden zijn een cruciale en dus onmisbare schakel in de internationale aanvoerketens die over de haven lopen. We onderhouden een open dialoog met de welzijnsorganisaties en blijven oog hebben voor het welzijn van de mensen omdat ze de haven maken tot wat ze vandaag is en morgen zal zijn”, aldus nog De Block.

“Met deze awards huldigen we de bedrijven, organisaties en individuen die extra inspanningen leveren om de gezondheid en het welzijn van zeelieden te garanderen”, zegt Roger Harris, Executive Director van ISWAN. “Hopelijk inspireert het ook anderen om meer te doen voor het welzijn van de zeelieden. We zijn ook verheugd dat de International Seafarers’ Welfare Awards wordt gehouden bij de ILO in Genève, acht maanden na het in voege treden van het Maritieme Arbeidsverdrag.”

De Welfare Personality of the Year award is genoemd naar Dr Dierk Lindemann (ILO) die is overleden op 17 maart 2014. Dr Dierk Lindemann speelde een belangrijke rol in het tot stand komen van het Maritieme Arbeidsverdrag (MAV). Het verdrag bevordert ondermeer de arbeids- en leefomstandigheden voor zeelieden.

De jury van de International Seafarer’s Welfare Awards bestond dit jaar uit Masamichi Morooka (president van de International Shipping Federation en International Chamber of Shipping), Steve Cotton (waarnemend secretaris-generaal van de International Transport Workers’ Federation), Dr Cleopatra Doumbia-Henry (directeur van de International Labour Standards Department, de International Labour Organisation) en Fr Bruno Cesari, (voorzitter van de International Christian Maritime Association).
De awards zijn gesponsord door de ITF Seafarers’ Trust. Andere partijen die de awarduitreiking mogelijk maakten zijn International Labour Organisation (ILO), International Maritime Organisation (IMO), International Transport Workers’ Federation (ITF), International Shipping Federation (ISF), en International Christian Maritime Association (ICMA).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.