Nieuws Antwerpen Haven van Antwerpen wil omschakelen op LNG

Haven van Antwerpen wil omschakelen op LNG

Haven van Antwerpen wil omschakelen op LNG

LNGDe havens van Antwerpen, Zeebrugge en Singapore hebben een samenwerkingsakkoord betekend om LNG (liquefied natural gas) te promoten als scheepsbrandstof. Singapore staat nu al bekend als de grootste bunkerhaven voor LNG van de wereld. Veel schepen slaan er hun brandstof in. De drie havens hebben er zich officieel toe bereid verklaard om hun procedures voor het tanken van LNG te harmoniseren en informatie terzake met elkaar uit te wisselen.

Vanaf 2015 gelden strengere emissienormen voor het uitstoten van zwavel door schepen. De International Maritime Organisation heeft daartoe stricte bepalingen uitgevaardigd voor oa. de scheepvaart op de Noordzee en het Kanaal. Schepen die kiezen voor LNG kunnen die normen meteen halen.

Het komt er evenwel op aan om in de havens ook aanvaardbare bunkerfaciliteiten te installeren. Tijdens de havenmissie van Vlaams minister Hilde Crevits in het Verre Oosten werd daarom ook specifiek Singapore aangedaan. Singapore is nu eenmaal marktleider in LNG-bunkertechnologie. “Wanneer we samenwerken met een andere wereldspeler zal Vlaanderen haar koppositie in Europa behouden voor de ontwikkeling van LNG-instrastructuur”, zei Crevits.

In dit opzicht ondezoeken Antwerpen, Zeebrugge en het gastankerbedrijf Exmar de mogelijkheid om een bunkerschip te bouwen dat dan op zijn beurt de schepen zou kunnen bevoorraden met LNG. Volgens Eddy Bruyninckx, de gedelegeerd bestuurder van de haven van Antwerpen is “de certifiëring terzake klaar en is men onderhand al bezig met het opmaken van een businessplan.”

Zeebrugge plant van zijn kant de bouw van een extra steiger voor het laden en lossen van gas. Volgens Joachim Coens zal vooral de shortsea trafiek snel overschakelen op LNG.

Katoen Natie

Tijdens de missie van minister Crevits heeft de Katoen Natie nog aangekondigd dat het zijn terminal in de stadsstaat met de helft gaat uitbreiden. Op het Jurong eiland in de haven van Singapore draait een grote chemiecluster. Verscheidene bedrijven zijn er klant van de Katoen Natie. Het Antwerpse bedrijf gaat er 33 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn Jurong Logistics Terminal tot 170.000 vierkante meter.

Vietnam

Tijdens diezelfde missie van minister Crevits is een intentieverklaring ondertekend waarbij Zeebrugge het Europees distributiecentrum zal worden voor de export van Vietnamese pagansiusfilet.

Samen met havenbouwer Rent-A-Port hebben Antwerpen en Zeebrugge tevens akkoord onderschreven waarbij ze gaan samenwerken met Saigon Newport om een bulkterminal te bouwen in de nieuwe haven van Lach Huyen.

Minister Crevits bezocht tevens de installaties van Dredging dat er langetermijn baggerwerken uitvoert.

Foto: Bunkeringinstallaties voor LNG in Singapore

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.