Nieuws Antwerpen Haven van Antwerpen wordt trekker van internationaal logistiek project

Haven van Antwerpen wordt trekker van internationaal logistiek project

Haven van Antwerpen wordt trekker van internationaal logistiek project

ANTWERPEN – Een consortium van 36 havens, expediteurs, vrachteigenaren, logistieke dienstverleners, kennisinstellingen en technologiebedrijven gaf vandaag het officiële startsein voor het project ePIcenter voor een toekomstgerichte logistiek. Het project wordt gefinancierd door het Europese Horizon 2020-programma en loopt over 42 maanden. Port of Antwerp tekent voor de algemene coördinatie.

De partners zullen, onder coördinatie van Port of Antwerp, hun krachten bundelen om praktische oplossingen te bedenken die de wereldwijde uitdagingen als gevolg van de steeds langere, complexere en kwetsbaardere logistieke ketens ombuigen in opportuniteiten. Het doel is om een feilloos goederenvervoer mogelijk te maken. Het consortium buigt zich over de technologische en operationele mogelijkheden van het fysieke internet, synchromodale operaties en andere disruptieve technologieën zoals Hyperloop, Industry 4.0 en zelfrijdende voertuigen.

Antwerps havenschepen Annick De Ridder: “De toekomst van onze haven en onze welvaart gaan hand in hand met de kracht van innovatie. We zijn trots om hier een voortrekkersrol in op te nemen en te functioneren als proeftuin voor innovatie. In de volatiele wereld van vandaag met een verscheidenheid aan uitdagingen is het meer dan ooit belangrijk om onze wereldwijde logistieke ketens veerkrachtig en weerbaar te maken.”

Het ePIcenter project is een wereldwijd project met verschillende grootschalige demonstratieprojecten op belangrijke scheepvaartroutes van Europa naar Canada en de VS, en op nieuwe handelsroutes zoals de Noordelijke Zeeroute en de nieuwe Zijderoutes. Technologische vernieuwers en milieudeskundigen werken samen aan nieuwe oplossingen die de wereldwijde logistieke ketens efficiënter én duurzamer maken.

Port of Antwerp zal naast de algemene coördinatie van het ePIcenter project ook zelf één van de demonstratieprojecten leiden. De ambitie van dat ‘Link of the Future’ demonstratieproject is om de verschillende innovaties van ePIcenter in Antwerpen, een van Europa’s grootste vervoersknooppunten, uit te rollen en om de eerste transcontinentale cyberveilige handelsroute te ontplooien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.