Nieuws Antwerpen Haven van Antwerpen zet deuren open

Haven van Antwerpen zet deuren open

Haven van Antwerpen zet deuren open

scheepjesdoenDe haven van Antwerpen gooit op zondag 20 september haar deuren weer open voor het grote publiek. In samenwerking met de Vlaamse overheid wordt voor de vierde keer een Vlaamse havendag georganiseerd. De bedoeling is om het brede publiek vertrouwd te maken met de veelzijdigheid van het havengebeuren. Jong en oud krijgen zo een unieke blik achter de schermen.

Tijdens de Havendag ontdek je dat er naast al die bedrijvigheid ook muziek in de haven en in haar mensen zit. Je kunt op die manier genieten van de muzikale klanken in één van de vijf muziekhavens op verschillende locaties op linker- en rechterscheldeoever. Zo brengen de ‘Grungblavers’ enkele Antwerpse klassiekers aan Kaai 102 (Loodglansstraat 5) en geven een aantal bands het beste van zichzelf op verschillende locaties in de haven. Zo wordt bijvoorbeeld de pier aan de Kallosluis omgetoverd tot een heuse muziekhaven.

Je kunt tijdens de Havendag op een pendelbus stappen en op die manier een blik werpen achter de schermen bij verschillende havenbedrijven. Je kunt er tegelijk ervaren welke diverse beroepen er in de haven zijn. Kruip eens in de huid van een douanier en scan een lading, zet een container op de juiste plaats als ervaren kraanman of neem de leiding als kapitein van een groot baggerschip. Of ontdek wat een pijpfitter, expediteur of werfleider precies doet.

Je kunt ook halt houden in het nautisch beroependorp en aan boord gaan van enkele moderne vaartuigen. Zo is het de eerste (en enige) keer dat je peilboot ‘Echo’ van dichtbij kan bewonderen, aan boord kan gaan van het nieuwste type sleepboot (type 30) en een bezoek kan brengen aan een binnenvaartschip. Weet je bovendien al wat boeienlegger ‘Zeeschelde’ doet? Of heb je al het baggerschip ‘Sinjoor I’ of het opleidingsschip ‘Tijl’ van dichtbij gezien? Kom dan zeker naar het Kattendijkdok-Westkaai en vergroot jouw nautische kennis.

Even weg van het feestgedruis kun je aansluiten op een geleide natuurwandeling in natuurgebieden Groot en Klein Rietveld Kallo. Je zult er informatie kunnen verzamelen over kleine waterdiertjes, vissen en amfibieën en het Gageleer-bier proeven. Daarnaast zijn er ook telescopen waarmee je watervogels kan bestuderen en om 15 uur laat het Vogelopvangcentrum van Kieldrecht enkele gerevalideerde vogels vrij.

Wie liever met de fiets door de haven rijdt kan langs lopen in het MAS Havenpaviljoen voor een fietskaart en de haven op zijn eigen tempo ontdekken. De haven vanop het water beleven, kan tijdens één van de boottochten in het Deurganckdok en in het Delwaidedok.

Info: www.vlaamsehavendag.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.