Nieuws Antwerpen Haven van Antwerpen zet in op LNG-bunkeren

Haven van Antwerpen zet in op LNG-bunkeren

Haven van Antwerpen zet in op LNG-bunkeren

LNGDe gastankerrederij Exmar en de haven van Antwerpen hebben een strategische alliantie gesloten om LNG te bunkeren. De haven had eerder een openbare aanbesteding uitgeschreven.  Die werd gewonnen door Exmar. De Antwerpse rederij  gaat volgend jaar een LNG-schip bouwen dat als opslagschip zal aanmeren aan de kaaien. Het gaat om een investering van pakweg 30 tot 40 miljoen dollar.

Exmar en topman Nicolas Saverys gaan al enkele jaren voluit voor LNG, liquefied natural gas. De rederij heeft eerder al faciliteiten ontwikkeld om gas vloeibaar te maken, om het nadien te vervoeren met eigen LNG-schepen en om het naderhand weer tot gas te maken.  Bunkeren wordt in dit opzicht een bijkomende activiteit. Exmar werd destijds samen met Euronav losgehaakt uit CMB.

Binnenschepen zullen in, dit opzicht binnen afzienbare tijd dus LNG  kunnen bunkeren in de haven van Antwerpen. Een tweede binnenschip, de Greenstream kwam onlangs, bij wijze van proef, aan kaai 526 LNG bunkeren. De operatie verliep zonder problemen.

Om tegen 2015 te kunnen beantwoorden aan de verstrengde Europese zwavelnormen heeft  de haven van Antwerpen geopteerd voor LNG.  LNG wordt als een veilige brandstof beschouwd die overigens minder CO2 uitstoot. De omschakeling naar LNG kadert binnen de milieudoelstellingen van de Europese Commissie.

Het Antwerpse Havenbedrijf heeft in dit opzicht bij de  Europese Commissie een subsidie-aanvraag ingediend die overigens onlangs goedgekeurd werd. In de komende maanden moet nog uitgezocht worden hoe de subsidies concreet besteed moeten worden.

Het bunkeringmaneuver van het binnenschip Greenstream aan kaai 526 liep alvast perfect. Het LNG kon veilig overgeslagen worden.

Energie

In Nederland is anderzijds een studie gepubliceerd van het TNO, ECN en C E die aangeeft dat het gebruik van LNG weliswaar de uitstoot van CO2 vermindert maar de binnenschepen anderzijds wel opzadelt met een opmerkelijk hoger verbruik.

Rotterdam

De haven van Rotterdam heeft eerder al een subsidie van 75 miljoen euro toegewezen gekregen om het gebruik van LNG in de haven te bevorderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer