Nieuws Heeft uw onderneming nog de juiste rechtsvorm?

Heeft uw onderneming nog de juiste rechtsvorm?

Heeft uw onderneming nog de juiste rechtsvorm?

Tegen 31 mei 2023 moet uw onderneming een van de vier rechtsvormen hebben uit het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Wat is er veranderd en welke rechtsvorm past het beste bij uw groeipad?

De Besloten Vennootschap (BV): de meest voorkomende

De BV zal waarschijnlijk de meest voorkomende rechtsvorm zijn. Voor de ‘nieuwe’ BV is geen wettelijk minimumkapitaal vereist en een enkele oprichter is voldoende. Het is blijft wel nodig om voor de start een financieel plan op te stellen, om zo de middelen te schatten en te verzamelen die nodig zijn voor de geplande activiteiten van de onderneming.

Een nieuwigheid is dat de winstuitkering van een BV gekoppeld wordt aan een levensvatbaarheids- en liquiditeitstest. Deze moeten aantonen dat de vennootschap voldoende leefbaar is om zonder de uitgekeerde bedragen te blijven bestaan.

De Naamloze Vennootschap (NV): een aandeelhouder kan volstaan

Een NV kan nu door een aandeelhouder worden opgericht. Het bestuur van de vennootschap kan worden gevoerd door een bestuursorgaan, of in handen zijn van een bestuurder, of worden verdeeld over twee organen: een raad van toezicht die de directie controleert.

De Commanditaire Vennootschap: de eenvoudigste

De Commanditaire Vennootschap is een eenvoudige vennootschap met rechtspersoonlijkheid. Er is geen inbreng van de vennoten of notariële akte vereist, maar de vennoten zijn voor onbepaalde tijd en hoofdelijk aansprakelijk voor de verbintenissen die de vennootschap aangaat. Een risicobeoordeling is daarom noodzakelijk.

De Coöperatieve Vennootschap (CV): een echte coöperatieve geest

De CV is nu beperkt tot bedrijven met een echte coöperatieve geest: middelen gebundeld voor een doel dat iedereen ten goede komt (denk aan een moestuin, collectieve biomarkt, enzovoort) en niet om zo veel mogelijk winst te maken. Er is geen startkapitaal meer nodig, maar er zijn wel drie of meer vennoten nodig om een CV op te richten.

Uw onderneming heeft de juiste rechtsvorm, maar ook de juiste verzekeringen nodig. Klik hier en doe ook een check-up van uw professionele verzekeringen. In minder dan vijf minuten krijgt u een volledig overzicht van alle verzekeringen die essentieel zijn voor uw onderneming.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.