Nieuws Antwerpen Heiwerken voor nieuwe cruiseterminal aan Scheldekaaien van start

Heiwerken voor nieuwe cruiseterminal aan Scheldekaaien van start

Heiwerken voor nieuwe cruiseterminal aan Scheldekaaien van start

ANTWEREN – Deze week starten de heiwerken voor het ponton van de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Twaalf buispalen houden het ponton op zijn plaats en ondersteunen de toegangsbruggen. Die buispalen moeten worden verankerd in de Scheldebodem. Tijdelijke handelsvereniging Artes – Victor Buyck voert de werken uit in opdracht van AG Vespa.

Eind 2018 zijn de werken gestart voor de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. De kaaimuurstabilisatie, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv, is bijna afgerond.

Het nieuwe ponton zal bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen leiden via twee bruggen naar het ponton. Op het ponton komt een drijvend, transparant paviljoen. Er komt ook een aansluiting met het bestaande ponton aan het Steenplein. Aan die verschillende onderdelen is de afgelopen maanden hard gewerkt in staalbouwateliers.

De heiwerken, die nu starten, dienen om twaalf buispalen te verankeren in de Scheldebodem. De buispalen zullen het ponton op zijn plaats houden en de toegangsbruggen ter hoogte van Het Steen en het Noorderterras ondersteunen. Ze worden 25 meter diep in de Scheldebodem gebracht waarna ze worden gevuld met zand. Om de gigantische buispalen 25 meter diep te krijgen, is zwaar materiaal nodig.

De werken zullen trillingen en geluidshinder veroorzaken. Die kan het grootst zijn in de week van 23 maart. De werken vinden enkel plaats op weekdagen, tussen 7 en 18 uur. Als alles vlot verloopt, zijn de heiwerken vrijdag 27 maart afgerond.

Voorjaar 2021

Niet alleen de kade wordt verder afgewerkt, ook de verschillende onderdelen van het ponton worden verder afgewerkt in de ateliers. Deze zomer worden alle onderdelen via de Schelde tot aan het Steenplein gevaren. Nadien worden de verschillende onderdelen ter plekke gemonteerd en afgewerkt. Eind 2020 zijn de werken aan het ponton afgerond en kan de cruiseterminal verhuizen naar zijn nieuwe locatie. Vanaf het cruiseseizoen in voorjaar 2021 worden de eerste cruises aan het nieuwe ponton ontvangen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.