Nieuws Antwerpen Helft van woon-werkverplaatsingen in provincie Antwerpen met fiets

Helft van woon-werkverplaatsingen in provincie Antwerpen met fiets

Helft van woon-werkverplaatsingen in provincie Antwerpen met fiets

HR-dienstenbedrijf Acerta publiceerde de vijfde editie van de jaarlijkse mobiliteitsbarometer. Die barometer werd bepaald aan de hand van een steekproef bij 40.000 bedrijven. Uit de cijfers blijkt dat Antwerpen de fietsprovincie in ons land is als het over woon-werkverplaatsingen gaat. We bespreken de belangrijkste cijfers uit de provincie Antwerpen.

Helft van woon-werkverplaatsingen met de fiets

In 2020 maakte de tweewieler een sprong voorwaarts. Bijna een op twee werknemers, 48% om precies te zijn, pendelde met de fiets naar het werk. Dat is een groei van 7,7 % ten opzichte van vorig jaar.

Auto blijft koning

Driekwart of 74,5 % van de woon-werkverplaatsingen in de provincie Antwerpen gebeurde met de privé- of bedrijfsauto. In 2019 was dit 74 %.

“Corona heeft de fiets een boost gegeven, maar de auto toch ook op zijn troon gehouden”, zegt Ann Debacker van Acerta. “Dat laatste hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn, want ook na corona zullen we door het succes van thuiswerk minder kilometers van en naar het werk afleggen.

Openbaar vervoer is de verliezer

7,3 % van de Antwerpse werknemers gebruikt af en toe trein, tram en/of bus; 5,3 % doet dat altijd. Dat is een lichte daling tegenover vorig jaar.

“Het blijft een klein deel van de werknemers dat op het openbaar vervoer rekent”, zegt Ann Debacker. “Door de pandemie zijn mensen overgestapt op andere manieren om zich te verplaatsen. En toch is de daling in onze cijfers eerder beperkt. Dat komt omdat abonnementen voor openbaar vervoer dikwijls voor een heel jaar aangeschaft worden. Ongetwijfeld zullen die abonnementen in 2020 veel minder gebruikt zijn dan andere jaren. De inspanningen om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor het woon-werkverkeer hebben door corona een stevige tik gekregen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Café Local opnieuw geopend

Omwille van de coronacrisis draait de evenementensector al een hele tijd op een laag pitje. Als alternatief voor de festiviteiten… Lees meer