Nieuws Antwerpen Hemiksem verwerkt Maleisische olie

Hemiksem verwerkt Maleisische olie

Hemiksem verwerkt Maleisische olie

petronasEr liggen ongetwijfeld vele duizenden zeemijlen tussen Hemiksem, Aartselaar en Maleisîë. Toch leggen elke maand verscheidene olietankers aan bij de blending plant van Petronas Lubricants Belgium, het vroegere Sun Oil. In Hemiksem worden vele types smeerolie aangemaakt. Die worden gebruikt in de autosector, de maritieme wereld, de voedingssector, de bouw enz. In het labo van Aartselaar wordt de samenstelling van de oliën aangestuurd.

Petronas is onderhand een van de grootste olieconcerns ter wereld. Het Maleisische concern kocht in 2007 het bedrijf FL Selenia, een Italiaanse onderneming. Die had enkele tijd voordien de installaties in Hemiksem gekocht van de familie Lenorst. De familie Lenorst had de installaties dan weer zelf via een management buy-out overgenomen van het toenmalige Amerikaanse Sun Oil. Sun Oil is ondertussen omgedoopt tot Petronas Lubricants Belgium. Het bedrijf wordt vandaag geleid door een management team. Kris Van den Bogaert fungeert als CEO en als head operations Europe.

“Ja, we onderkennen ook de gevolgen van de financiële crisis”, zegt verkoopdirecteur Philippe Roosen. “Er zit behoorlijk wat druk op de markt. We proberen tegenwerk te bieden door nieuwe klanten te zoeken en dat lukt ons vrij behoorlijk.” In Hemiksem worden zo’n 700 verschillende smeeroliën geblend. Die gaan naar de meest onderscheiden klanten. De installaties hebben een verwerkingscapaciteit van zo’n 80.000 ton. De olie wordt rechtstreeks aangevoerd uit Maleisië. In Hemiksem kunnen zeeschepen tot 22.000 ton aanleggen.

Het labo in Aartselaar werkt in functie van de vraag van de klanten. De specialisten van het bedrijf kunnen de smeeroliën afstellen op de productie- en verwerkingsmogelijkheden van de afnemers.

Petronas Lubricants Belgium stelt zo’n 85 mensen tewerk. Daarvan 40 in de blending plant.

Er liggen investeringsplannen klaar waarbij de Belgische dochteronderneming van het Maleisische concern flink zal gemoderniseerd worden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer