Nieuws Antwerpen Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal

Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal

Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal

Op 19 januari reikte Flanders DC de Henry van de Velde Awards 2016 uit in BOZAR Brussel. Sinds de eerste editie in 1994 zijn de Henry van de Velde Awards ingrijpend veranderd, net zoals de maatschappij en design veranderd zijn. Aan de basis is niet geraakt. De Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal. Wie deze prijs wint, bewijst dat design en functionaliteit, creativiteit en ontwerp hand in hand gaan. De prijs wordt toegekend in diverse categorieën zoals ecologie, efficiency, levenskwaliteit, feel good, communicatie, gezondheid, collectiviteit en design research.

Tot vorige editie reikte Design Vlaanderen deze felbegeerde awards uit. Intussen hebben Design Vlaanderen, Flanders Fashion Institute en Flanders DC hun krachten gebundeld. Voortaan gaan ze als één organisatie met één team, één programma en onder één naam door het leven: Flanders DC.

“Deze 23ste editie telt niet minder dan 4 winnaars én 11 nominaties met Antwerpse banden op de in totaal 12 categorieën. Dat is toch wel heel significant!”, zegt Bie Luyssaert, communicatie manager design van Design Vlaanderen dat deel uitmaakt van Flanders DC.

Pieter-Jan Pieters kaapt de Henry van de Velde Young Talent Award weg. Hij studeerde vier jaar geleden 
af aan de Design Academy Eindhoven.
 Hij startte quasi onmiddellijk daarna zijn eigen bureau OWOW. Momenteel verdeelt Pieter-Jan zijn tijd tussen Eindhoven en Antwerpen. OWOW als bureau valt op en groeit zienderogen. Het telt een tiental whizzkids en haalt vele nationale en internationale opdrachten binnen.
“Hij doet geweldige dingen met muziek, communicatie,… Zeer bijzonder, echt iemand om in de gaten te houden”, voegt Bie Luyssaert eraan toe.

Pieter-Jan Pieters heeft inderdaad een voorliefde voor muziek. Hij is wellicht het meest gekend van MIDIS, een collectie compacte elektronische muziekinstrumenten
in bankkaartformaat. Die lanceerde hij initieel in 2015 via een Kickstarter-campagne die wereldwijd werd opgepikt. De MIDIS collectie bestaat uit vier kleine tools waarmee op een bijzonder vrije en intuïtieve manier muzieksoftware kan worden bestuurd. OWOW mikt hiermee vooral op het innoverende segment van de (semi-)professionele markt en verkoopt alles sinds het najaar van 2016 online in eigen beheer.

Drie andere winnaars met Antwerpse connecties zijn terug te vinden in volgende categorieën:
Henry van de Velde Design Research Award 2016:  Studio Dott uit Antwerpen werkte mee aan twee co-creatie trajecten met AIPA en Pantopicon voor de Stad Aalst “Stad met zicht op zorg!”

Henry van de Velde Collective Award 2016:  MARTA – een lokale markt met directe band tussen producent en gebruiker. Het ontwerp is van Ondergrond vzw met de steun van de Provincie Antwerpen, Stadslab 2050 en Born in Antwerp.

Henry van de Velde Feel Good Award 2016:  Memory Stone, betonnen urnen en grafstenen, van ontwerper Axel Enthoven (Yellow Window, Antwerpen) voor Memory Stone dat deel uitmaakt van Serax in Kontich.

Meer informatie over alle winnaars en genomineerden vindt u hier.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.