HITTE IN DE BOUW Bouwvakkers worden op werven blootgesteld aan hoge temperaturen. Foto: Robin Fasseur

Hittemaatregelen van kracht in de bouwsector

Nu de temperaturen zomerse allures krijgen, gaan in de bouwsector hittemaatregelen in. De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer een werkgever in actie moet schieten en die waarden verschillen naargelang de fysieke activiteit. Algemeen raadt beroepsorganisatie Bouwunie aan om maatregelen te nemen vanaf 25 graden.

Na een nat voorjaar maakt de bouw zich op voor de eerste hittegolf. “Na het uitzonderlijke natte voorjaar dat voor heel wat vertragingen in de bouw zorgde, is het mooie weer meer dan welgekomen. Als het zo blijft, dan kunnen onze bouwbedrijven heel wat achterstand wegwerken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Door de natte maart- en aprilmaand liep de bouw vertraging op van gemiddeld 3 tot 4 weken, met soms uitschieters van 8 weken en meer. Zaakvoerders moesten hun arbeiders meer dagen dan de voorbije jaren op tijdelijke werkloosheid zetten en zagen hun omzet dalen, weet Bouwunie.

Hoewel de meeste werven gewoon blijven draaien bij warm weer, neem je als werkgever best een aantal voorzorgsmaatregelen. “Vroeger beginnen of meer pauzes inlassen bijvoorbeeld. Non-alcoholische koele dranken voorzien en je mensen zoveel mogelijk beschermen tegen de zon”, aldus nog Jean-Pierre Waeytens. In uitzonderlijke gevallen kan je als werkgever tijdelijke werkloosheid omwille van de hitte inroepen.

Bouwunie verzamelde alle richtlijnen in een handige memo, die als volgt wordt samengevat: “Op voorhand de mogelijke risico’s inschatten, de juiste maatregelen formuleren en uw werknemers tijdig informeren, opleiden en sensibiliseren: dat is het aanbevolen klavertje drie om werken bij warm weer in goede banen te leiden. U moet daarbij rekening houden met heel wat wetgeving en reglementering, maar gezond verstand blijft de beste leidraad.”