Nieuws Antwerpen Hobokense restaurateur helpt de stad Mechelen

Hobokense restaurateur helpt de stad Mechelen

Hobokense restaurateur helpt de stad Mechelen

De firma Remmen bvba uit Hoboken gaat restauratiewerken uitvoeren voor de stad Mechelen. Het gaat om de restauratie van een hekwerk van het Busleyden Atheneum, aan de achterzijde van Campus Stassart in de Frederik de Merodestraat. Dat hekwerk is dringend aan een opknapbeurt toe.

De stad Mechelen gaat, in overleg met het Busleyden Atheneum, op zoek naar een mogelijkheid om het tracé van de voormalige vliet ‘Oude Melaan’ opnieuw herkenbaar te maken in de Frederik de Merodestraat. De eerste stap in dit proces is de restauratie van het hekwerk.

“Het hek is in dermate slechte toestand dat er dringend actie moet ondernomen worden om het decoratieve hekwerk niet verloren te laten gaan’ , zegt schepen van schepen van monumentenzorg Greet Geypen.

Demontage en restauratie 

Zowel de vaste als de losse delen van het hekwerk zullende worden gedemonteerd en getransporteerd naar het atelier van de firma van Remmen bvba uit Hoboken, die gespecialiseerd is in conservatie en restauratie van metalen.

Ook de funderingen zullen worden aangepakt. Dat zal gebeuren door de afdeling patrimoniumzorg van de sociale onderneming Levanto uit Antwerpen. De prijs van de werkzaamheden wordt geschat op 16.500 €.

De bedoeling van de werken is om met de werken te verwijzen naar de vliet die daar vroeger zichtbaar was.

Waterrijk verleden

Mechelen is van oudsher een waterstad met de Dijle als belangrijkste levensader en werd doorsneden door talrijke vlieten. Om de drassige rechteroever van Mechelen bewoonbaar te maken, werd eind 19de eeuw de stad drooggelegd. De loop van de vliet ‘Oude Melaan’ is nu nog herkenbaar door de aanwezigheid van het ‘Groen Waterke’, maar evenzeer door de open ruimte naast het pand in de Frederik de Merodestraat 37. Sinds het einde van de 19de eeuw is deze vliet overwelfd en deels overbouwd.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.