daikin

Hoe haal je hogere ergonomische scores in je bedrijf?

Veel operatoren in de industrie kampen met fysieke problemen op de werkvloer, wat de dynamiek van bedrijven afremt. Experts van onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelden daarom verschillende slimme technieken om lichamelijke overbelasting bij werknemers doeltreffend te vermijden.

Te vaak krijgen operatoren door hun werk last van musculoskeletale aandoeningen, zoals rugpijn, en moeten ze daarom voor lange tijd thuis herstellen. Dat heeft zware gevolgen voor hun eigen levens, voor hun werkgevers en voor de economie in het algemeen. In België is een significant deel van de kosten veroorzaakt door langdurige ziekte te wijten aan dergelijke lichamelijke klachten.

“Gelukkig hebben we de laatste jaren een hoop kennis verzameld over technieken ter preventie van deze problematiek”, zegt Tom Munters, cluster manager flexible assembly a.i. en CTO van onderzoekscentrum Flanders Make. “Heel veel leed kan voorkomen worden door de arbeidsomstandigheden van operatoren ergonomischer te maken.”

Objectieve doorlichting met camera’s

Flanders Make ontwikkelde een camerasysteem waarbij de lichamelijke belasting van operatoren tijdens hun werk op een objectieve manier vastgesteld wordt. Er kan snel gedetailleerde feedback gegeven worden, bijvoorbeeld over hoe een verkeerde houding of beweging bepaalde lichaamsdelen overdreven belast, zodat het ook mogelijk is om meteen doeltreffend in te grijpen.

“Tot nu toe waren ergonomische analyses complexe en tijdrovende activiteiten, gebaseerd op observaties door experts, maar wij kunnen een puur feitelijke doorlichting bieden en bovendien zonder de werknemer te storen tijdens zijn werkzaamheden”, vertelt Munters. “We werken met budgetvriendelijke technologie, om het systeem voor alle bedrijven betaalbaar te houden.”

Simulatiemodellen en kraansystemen

Het onderzoekscentrum ontwierp ook een virtuele omgeving waarin experts aan de hand van digitale simulatiemodellen kunnen testen hoe de ergonomische score van een werkcel geoptimaliseerd kan worden. “Idealiter gebruik je de modellen al aan de tekentafel, dus vooraleer daadwerkelijk een werkcel inricht of een fysiek product ontwerpt. Zo zorg je ervoor dat de ergonomische omstandigheden van in het begin goed zitten en hoef je nadien geen dure wijzigingen meer door te voeren.”

Een team van Flanders Make werkte ten slotte ook aan slimme detectie- en bedieningstechnologie in zogenaamde bovenloopkranen, kraansystemen die operatoren helpen om zware lasten te tillen. “Met de intelligente technologie verbeterden we niet alleen de ergonomische voordelen van de kranen, maar we verhoogden ook de veiligheid ervan en zorgden dat de operatoren er efficiënter mee konden werken. Winst op verschillende domeinen dus.”

Getuigenis Daikin

Onder meer Daikin, specialist in warmtepompen en airco’s, experimenteerde al volop met de ergonomische innovaties. “Het bedrijf werkt vaak op maat van klanten en onze systemen helpen hun arbeiders telkens in ergonomische houdingen te werken, hoezeer hun precieze taken ook veranderen van dag tot dag.”

Het mag duidelijk zijn dat ziekteverzuim beperken en de werkomstandigheden verbeteren een grote winst oplevert voor bedrijven. Munters wijst daarbij ook op een specifiek voordeel. “Met de ergonomische aanpassingen kun je oudere arbeiders met veel competenties, die moeilijk te vinden en vervangen zijn, langer aan het werk houden en hen breder inzetten. Dat komt iedereen ten goede.”

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.