Nieuws Hoe vergroot je met AI de autonomie van je machines?

Hoe vergroot je met AI de autonomie van je machines?

Hoe vergroot je met AI de autonomie van je machines?

Het is alom geweten dat artificiële intelligentie (AI) machines slimmer maakt, maar met welke concrete methodes kun je de werking van je bedrijf een boost geven? Experts van onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelden verscheidene innovatieve AI-technieken die het verschil maken op de werkvloer.

Bij artificiële intelligentie denk je al gauw aan robots, maar dat is maar een deel van het verhaal. “Je moet het veel breder zien. Met AI vergroot je het autonome werken van allerhande technologische systemen”, zegt Andrei Bartic, cluster manager decision & control bij Flanders Make. “Denk bijvoorbeeld ook aan boten, maaidorsers, drones en weefgetouwen.”

De AI helpt deze technologische systemen concreet om betere beslissingen te nemen. “De AI heeft een belangrijke functie in alle stappen van een beslissingsproces, van het bepalen van de omgeving tot het afwegen van de mogelijke keuze-opties en het uiteindelijk overgaan tot de juiste actie.”

AI vision-technieken

Flanders Make zet onder andere sterk in op geautomatiseerde AI vision-technieken, waarmee robots producten kunnen lokaliseren. Die kunnen onder meer ingezet worden voor ‘bin picking’, waarbij robots losse voorwerpen in een bak oppakken, om menselijke werknemers deze repetitieve taak te besparen.

“De AI helpt hen ten eerste de objecten te herkennen en ten tweede de precieze positie van de objecten te bepalen”, legt Bartic uit. “Bij mensen gebeurt dat automatisch in een keer, maar bij robots gaat dat in verschillende stappen, een proces dat we met artificiële intelligentie kunnen stroomlijnen.”

Lerende methodes

Een tweede voorbeeld van een AI-techniek uitgewerkt door Flanders Make is software voor lerende motion planning. Daarmee stellen de experts van het onderzoekscentrum machines onder andere in staat om uit zichzelf bij te leren, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen aan onvoorziene omstandigheden.

“Met die lerende methodes kunnen machines bijvoorbeeld beter omgaan met slijtage door wrijving van onderdelen, iets waar je tijdens controles moeilijk op kunt anticiperen. Een weefgetouw kan met de bijkomende intelligentie leren omgaan met nieuwe patronen die uitgevoerd moeten worden. Mobiele systemen kunnen er onder meer bepaalde obstakels mee vermijden.”

Het bedrijf DroneMatrix, gespecialiseerd in hoogtechnologische innovaties voor drones, werd door Flanders Make geholpen om een inventarisatiedrone op punt te zetten. De drone kan door de AI autonoom in een magazijn een inventarisatie opnemen, waarbij ze QR-codes op palletten scant.

Ondersteunen, niet vervangen

“Het doel is om in de mate van het mogelijke te voorkomen dat werknemers nog moeten tussenkomen bij de repetitieve activiteiten van de machines”, legt Bartic uit. “De AI zal nooit menselijke intelligentie vervangen, dat is ook helemaal niet de bedoeling. Ze heeft een ondersteunende functie, door belastende en eentonige taken zo veel mogelijk door machines te laten overnemen.”

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria bij de vijf Vlaamse universiteiten.

Reageer op dit bericht

Sector

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.