ziekteverzuim_Attentia-750×500

Hoeveel kost het verzuim in uw bedrijf? En wat doet u ertegen?

Ziekteverzuim zit in België in stijgende lijn. Maar naast het zogenaamd kort verzuim, nemen de laatste jaren vooral de langdurig afwezigen toe. Hoeveel kost dit en wat kunt u ertegen doen?

Neem een doorsnee bedrijf in ons land. Daarvan zijn er op een gemiddelde dag van de honderd medewerkers acht al een tijdje afwezig. De cijfers komen van HR- en Well-being-partner Attentia.

Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met de helft is gestegen ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is overigens niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de toename zichtbaar.

Impact

Ziekteverzuim heeft een enorme impact op de werking van uw onderneming. Er is niet alleen de kost van de afwezige en de niet-gepresteerde uren. Zo moeten de collega’s taken overnemen en/of moet er vervanging worden gezocht.

Veel ondernemingen zien de negatieve impact van verzuim op werknemers en bedrijfsresultaten.

Doe de oefening!

Attentia heeft op zijn site een handige module die u inzicht geeft in de kosten van verzuim. Wij deden de oefening voor twee doorsnee bedrijven.

Voorbeeld 1:
Uit de calculator van Attentia blijkt dat een kmo met 50 bedienden, een gemiddeld brutoloon van 3.250 euro en een gemiddelde afwezigheidsgraad van 7 procent  een verzuimkost heeft van 210.000 euro.
Kan dat bedrijf dat verzuimpercentage bijvoorbeeld naar 5 procent brengen, dan wint het 60.000 euro.

Voorbeeld 2:
Stel dat u een gemengd bedrijf heeft met 400 medewerkers, netjes verdeeld over 200 arbeiders en 200 bedienden. Dan kost (bij een gemiddeld loon van 3.330 en 8 procent afwezigheden) het verzuim u zowat 980.000 euro.
Brengt u bij arbeiders en bedienden het verzuim terug tot 6 procent dan wint u ruim 245.000 euro.

Onderdelen van een verzuimbeleid

Om absenteïsme terug te dringen is er geen toveroplossing, maar het vergt een aanpak die uit diverse onderdelen bestaat.

  • Een eerste stap in uw aanpak rond verzuim is ervoor zorgen dat uw onderneming wettelijk in orde is met alle vereisten. Zo is er sinds bijna twee jaar een wet die het proces van re-integratie formeel vastlegt. “Hiermee kan de werkgever, net als de adviserende geneesheer van het ziekenfonds en de werknemer zelf, oproepen tot een integratietraject”, vertelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur (en arts) bij Attentia. Zorg ook voor goede en heldere afspraken.
  • Vervolgens  kunt u een stap verder gaan en kiezen voor een geïntegreerd beleid op lange termijn. Een beleid waarbij zowel inzichten in HR als in Well-being worden gecombineerd. Kijk hier voor de resultaten van de nationale test HR & Well-being van Attentia.
  • De juiste cijfers kunnen uw HR- & Well-being beleid kracht bij zetten. Want meten is weten. Met een HR-dashboard krijgt u inzicht in het ziekteverzuim binnen uw organisatie. Zo komt u alles te weten over onder andere het aantal afwezigheden, het aantal ziektedagen en de betaalde afwezigheidsuren.
  • Denk bij uw verzuimbeleid dus ook aan re-integratie van langdurig zieke medewerkers. De preventieadviseur of arbeidsarts speelt een belangrijke rol hierbij, maar ook de leidinggevenden moeten gesensibiliseerd worden. “In bedrijven heeft het informele traject in de praktijk veel meer resultaat om mensen terug aan de slag te krijgen”, benadrukt Kempeneers.

Kortom, verzuim efficiënt aanpakken doet u met een doordacht verzuim- én re-integratiebeleid.  Meer weten over re-integratie als onderdeel van uw verzuimbeleid?

Bekijk het webinar: www.attentia.be/absenteïsme