Nieuws Hoeveel verdien je netto als zelfstandige?

Hoeveel verdien je netto als zelfstandige?

Hoeveel verdien je netto als zelfstandige?

U wil starten met een zelfstandige activiteit en alles op alles zetten om er een succes van te maken. Maar hebt u ook aan uw inkomen op korte en lange termijn gedacht?

Als u een activiteit als zelfstandige zonder vennootschap uitoefent, weet u niet op voorhand hoeveel u zal verdienen. Dat is wel het geval wanneer u zelfstandig bedrijfsleider bent, want dan kunt u zichzelf een vast maandloon uitkeren.

Voor een gewone zelfstandige is het belastbare inkomen de som van alle facturen (de omzet) met aftrek van de beroepskosten, afschrijvingen en sociale bijdragen. Op uw belastbare inkomen betaalt u nog eens belastingen en wat dan overblijft is uw netto inkomen. Een goed businessplan helpt om uw omzet, uw uitgaven en het resultaat te ramen.

Wat zijn uw beroepskosten?

Uitgaven die verband houden met uw zelfstandige activiteit, mag u aftrekken van uw omzet. Zo betaalt u minder belasting. Maar voor de fiscus zijn niet alle kosten in verband met uw activiteit gelijk.

Heel wat kosten zijn volledig aftrekbaar omdat ze alleen betrekking hebben op uw activiteit. Andere zijn gedeeltelijk aftrekbaar omdat een stuk ervan als privé wordt beschouwd. En voor sommige kosten, zoals relatiegeschenken, restaurantkosten en autokosten (op basis van het CO2-gehalte) is de aftrekbaarheid beperkt tot een bepaald percentage.

Als zelfstandige kan u ook sparen voor uw pensioen met een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). De in uw VAPZ gestorte premies zijn aftrekbaar als beroepskosten, u betaalt geen belasting op de premie en u bespaart op uw sociale bijdragen. Ook een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) biedt een direct fiscaal voordeel.

Zit het goed met uw netto inkomen? Klik hier en doe ook een check-up van uw professionele verzekeringen. In minder dan vijf minuten krijgt u een volledig overzicht van alle verzekeringen die beantwoorden aan de noden van uw onderneming.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.