Hoge leegstand winkels in Antwerpen

leeg

De winkelleegstand in Antwerpen en het Waasland ligt een stuk boven het nationale gemiddelde. In België stonden verleden jaar liefst 18.000 winkelpanden leeg. In absolute cijfers ging het vooral om cafés, diepvrieswinkels, cd/dvd winkels en videotheken. Hoopgevend is dan wel dat slechts 25% van de winkels meer dan drie jaar leeg staat.

Het studiebureau Locatus volgt de ontwikkelingen op de winkelmarkt van dichtbij op. De gevolgen van de crisis zijn immers onmiskenbaar. Met liefst 18.000 leegstaande panden was 2013 in dit opzicht het tweede slechtste jaar na 2012.

18.000 lege winkels: dat betekent ook 8,6% van het totale aanbod. Locatus onderkent wel sterke regionale verschillen. De top-3 van de arrondissementen met de hoogste leegstand kleurt immers helemaal Waals: Aarlen (13%), Charleroi (12%) en Luik (11%) zijn heel zwaar getroffen. Tongeren is het enige Vlaamse arrondissement dat met 11% in de top van de rood gekleurde streken staat. Antwerpen en het Waasland kleuren als regio "negatief boven het gemiddelde." Brussel, Brugge en Gent doen het bv. opmerkelijk beter en zitten flink onder het nationale gemiddelde.

Onder het aantal panden dat leeg staat komen in absolute cijfers vooral cafés voor.

Procentueel vielen de grootste klappen onder de diepvrieswinkels: ten aanzien van het begin van 2013 kwam liefst 60% van de panden leeg te staan. Een en ander heeft uiteraard alles te maken met het faillissement van de keten O'Cool. Andere branches die harde klappen kregen waren de videotheken en de cd/dvd winkels. Waardoor het er duidelijk naar uitziet dat het internet en de webshops zware sporen van vernieling trekken doorheen de klassieke winkelstraten. Ook opmerkelijk: de terugval van de massagesalons en de outletstores.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen merkbaar: de leegstand blijkt volgens Locatus immers steeds minder structureel te zijn. Slechts 25% van de winkels staat al langer dan drie jaar leeg. 47% van de panden wordt nog binnen het jaar opnieuw geopend. Doe tendens is zelfs stijgend.

Verwant en interessant: