Hoofdeconoom Veronique Goossens wil economie bevattelijk maken

ANTWERPEN - Veronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius en ze heeft een missie. Ze wil economie bevattelijk maken. Dat ze een verleden als journaliste heeft, kan helpen. Made In legt Veronique Goossens alvast enkele vragen voor waarop we een bevattelijk antwoord verwachten.

"Ik heb geen economendiploma op zak, maar dat betekent niet dat economie voor mij een black box is." Veronique Goossens startte haar beroepscarrière bij de regionale televisie en belandde via vrt en SBS voor de camera's van Kanaal Z. "Aangezien ik bijna twintig jaar actief was als financieel-economisch journalist en me ook diepgaand heb verdiept in de materie bij het schrijven van mijn boek De geldmakers, meen ik heel wat fenomenen goed te kunnen duiden.

In de podcast Vroege vogels vertelt Veronique dat het haar missie is om economie bevattelijk te maken voor iedereen. Een nobel streven, dat we meteen even willen testen. Daarom leggen we haar enkele dilemma's voor.

De rente stijgt. Wat doe ik?

  1. Ik stel de aankoop van een huis uit en blijf een appartement huren.
  2. Ik drijf mijn wil door en koop het huis.
  3. Ik keer terug naar hotel mama.

Veronique kiest de tweede optie. "Het lijkt me een goed idee om een huis te kopen op dit ogenblik. De prijzen stabiliseren. De hypothecaire rente is wel stijgende. Het wordt dus duurder om te lenen."

 Ik houd aan het einde van de maand toch nog wat geld over. Wat doe ik vandaag?

  1. Ik stort dat geld op mijn spaarrekening.
  2. Ik beleg het geld.
  3. Ik stop het geld in een sok.

"Het hangt af van jouw beleggingshorizon. Die zou minstens 7 à 10 jaar moeten zijn. Ik zou eerder opteren voor beleggingen. Als je het maar gespreid doet in de tijd, dus elke maand een beetje om het risico in te perken. Op je spaarrekening verdampt het geld door de inflatie. In de sok nog meer.

Een laatste vraag: beleggen, hoe doe ik dat?

  1. Ik vertrouw op mijn bank om mijn geld veilig te beleggen.
  2. Zot! De banken gaan met het grootste deel van de winst lopen. Ik zoek zelf wel uit hoe ik ga beleggen.
  3. Ik sluit mij aan bij een beleggingsclub.

"Alle antwoorden zijn goed. Je moet wel het volgende in acht nemen: ik beleg mijn geld in fondsen van Belfius. Ik maak deel uit van het beslissingsproces om de beste keuzes te maken, ervaar de kwaliteit van het proces en heb daar ook vertrouwen in. Belangrijk is om op lange termijn te denken en je af te vragen welke sectoren, soorten bedrijven in de toekomst een goede prestatie kunnen neerzetten. Omdat ze goed worden geleid en/of ze inspelen op behoeften die we hebben. Energie-onafhankelijkheid is daar één van."

"Je kan beslissen om het zelf aan te pakken, maar daar kruipt heel wat tijd in. Ik ben het niet eens met de stelling dat de bank met de meeste winst gaat lopen. Beleggingen goed beheren vereist expertise en dat heeft een prijs. Die prijs is gerechtvaardigd."

"Je aansluiten bij een beleggingsclub is een goed idee om te begrijpen hoe financiële markten werken. Maar opnieuw, je moet hiervoor tijd kunnen vrijmaken."

Klik hier om de podcast met Veronique Goossens te beluisteren.