Poney Pub gaat verder als Brasserie Pony Eigenaar van het gebouw Frans Neyens en gezicht John Vandenberghe van Brasserie Pony , een horecazaak met een lange geschiedenis. © Filip Spoelders/RR

Horecaverhaal stopt niet na 120 jaar: Poney Pub gaat verder als Brasserie Pony op grens van Borsbeek en Deurne

Met een nieuwe eigenaar blijft er een horecazaak bestaan in het pand in de Robianostraat op de grens van Borsbeek met Deurne. Kumar heeft de Poney Pub in de afgelopen weken omgevormd tot Brasserie Pony.

Op architecturaal vlak is het oude pand op de hoek van de Robianostraat met de Fort III-straat niet meteen een hoogvlieger, maar de geschiedenis die het met zich meedraagt is wel zeer rijk. De grenssteen voor de deur verraadt al dat het café, opgetrokken in 1903, op een speciale plaats ligt.

Nu is het aan Kumar, die liever op de achtergrond blijft, om het horecaverhaal hier voort te zetten. Tot voor kort was Danny Verhelst er zaakvoerder van Taverne Poney Pub. Al in 2022 liet hij verstaan dat hij naar een overnemer zocht.

Het café werd in 1903 gebouwd en was altijd een horecazaak. © RR

“Ik heb ondertussen meer dan twintig jaar ervaring in de horeca. In het Antwerpse werkte ik in verschillende zaken als onder andere souschef, verantwoordelijke voor de koude of warme keuken, chef-kok en verantwoordelijke voor de catering. Ik wilde graag een eigen zaak en toen ik vernam dat Poney Pub over te nemen stond, heb ik de stap gezet”, vertelt Kumar, inwoner van Linkeroever met Sri Lankaanse roots.

Het interieur van de voormalige taverne werd helemaal opgefrist en voortaan moet het naam maken als Brasserie Pony. “Ik ben de afgelopen jaren altijd bezig geweest met de klassieke Frans-Belgische keuken. Dat mogen de klanten dan ook verwachten in de bereidingen van soep, vis- en vleesgerechten en desserts. Ik serveer verse dagschotels, een weekendmenu op vrijdag, zaterdag en zondag, terwijl het kreeftenmenu de specialiteit is.”

Frans Neyens en John Vandenberghe stellen de brasserie voor. © Filip Spoelders

Vanaf 15 juni begint Kumar, die zelf in de keuken staat en in de zaal rekent op de spontane bediening van John Vandenberghe, met een ontbijt op zondag waarvoor gereserveerd moet worden. Zelfs het bestellen van gerechten om af te halen, is mogelijk.

Florent Pauwels

Voormalig Borsbeeks schepen en eigenaar van het pand Frans Neyens is tevreden dat zijn gebouw een horecafunctie blijft behouden. “Ik ben sinds 1985 eigenaar van het pand, maar het werd al in 1903 gebouwd door Florent Pauwels, brouwer en burgemeester van Deurne in die tijd. Het is altijd een café geweest.”

Tijdens de vorige eeuw stond het voornamelijk bekend als café Het Boerenkwartier. Tot Danny Verhelst er in 2006 de Poney Pub van maakte. De Engelse pub was in 1978 opgericht door zijn broer Robert op de plaats waar nu de parking van Carrefour is.

De vorige zaakvoerder Danny Verhelst bij de grenssteen. © Patrick De Roo

Frans Neyens stipt aan dat het café in het verleden twee verrassende extra functies had. “Voor de deur liep een van de eerste kasseiwegen van Borsbeek naar Deurne. Maar aan de grens moesten de mensen die met paard en kar de gemeentegrens overstaken, tol betalen. Dat gebeurde hier in het café, en dan bleven ze wel eens aan de toog hangen. Ook het vogelmuseum was hier vele jaren. Opgezette vogels werden in kasten tegen de muur geplaatst.”

Een gastenboek, dat Frans tijdens opruimwerken in het café vond, geeft aan dat Stan Verboven in 1925 de eerste opgezette vogels in de kroeg plaatste.