Eilandje Ramblas Eilandje. © rr

Horecazaken aan voet van het MAS realiseren droom met horecazone ‘Ramblas Eilandje’

Op de Sint-Aldegondiskaai verrijst een gloednieuwe horecazone met eilandterrassen. ‘Ramblas Eilandje’ is het resultaat van een samenwerking tussen een handvol lokale horecaondernemers. Het project moet de aantrekkingskracht van de buurt extra versterken.

Toen de coronacrisis begin jaren 2020 welig tierde, zochten horecazaken naar manieren om op een veilige en verantwoorde manier het hoofd boven water te houden. Uitbaters kregen in dat kader de kans om tijdelijke terrassen te plaatsen op openbare ruimtes zoals stoepen en parkeerplaatsen. Het deed Robin Janssens, zaakvoerder van restaurant Roest, en zijn collega’s op de Sint-Aldegondiskaai dromen van meer.

“Sim, de zaakvoerder van grillrestaurant Napos en ik waren er stellig van overtuigd dat de tijdelijke horecazone een permanent karakter verdiende”, blikt Janssens terug. “Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: de terrassen prijkten op de parkeerplaatsen van bussen die mensen afzetten aan het MAS. De vraag was hoe we de stad en het museum zouden meekrijgen in ons verhaal.”

Belangrijke voorwaarden

Horecazaken Little Bun, Ellis, Barra Sol, Napos en Roest staken de koppen samen en knoopten gesprekken aan met de bevoegde instanties. “We moesten ons verenigen om enige kans op slagen te hebben” oordeelt Janssens. “Na enkele jaren van intensieve gesprekken, sprong het licht uiteindelijk toch op groen.”

Zicht op de nieuwe ‘Ramblas Eilandje’. © rr

Aan het akkoord waren wel enkele belangrijke voorwaarden verbonden. “Zo moesten wij zorgen voor een kwaliteitsvolle uitstraling van het gebied, met onder meer een uniforme look & feel. Lees: dezelfde parasollen, bloembakken, planten enzovoort. Daarnaast moest ook de nieuwe directie van het MAS akkoord gaan. De verplaatsing van de busparking was essentieel om het project van de grond te krijgen. Zodra dat in orde was, kwam het project in een stroomversnelling terecht.”

Nu is de nieuwe horecakern klaar om klanten te ontvangen. “Het zorgt voor een nieuwe dynamiek voor bezoekers en bewoners”, oppert Janssens. “Dankzij ‘Ramblas Eilandje’, zoals het project werd gedoopt, beschikt iedereen in ons kwintet nu over een zonneterras. Dat was tot op heden niet het geval.”

Janssens en zijn collega’s zijn tevreden met het resultaat. “Alles eenvormig op één lijn, dat oogt fraai. Al zeg ik het zelf. Het enige wat misschien nog ontbreekt zijn windschermen. Maar de strijd tegen de soms felle wind pakken we individueel aan met prima oplossingen. De ene plaatst hoge banken, de andere plaatst extra plantenbakken. We zorgen ervoor dat het hier heerlijk vertoeven is.”

De nieuwe horecazone werd Ramblas Eilandje gedoopt. © rr

Tot slot wil de horecaondernemer nog iets kwijt over de naam van de horecazone. ‘Ramblas Eilandje’ is uiteraard afgeleid van de bekende boulevard in Barcelona. Toch is het eerder een uit de hand gelopen gimmick”, lacht Janssens.

“Ik haalde de term aan in de eerste communicatie met de stad. ‘Ramblas’ raakte al snel in gebruik binnen de kringen van de bevoegde instanties. Na verloop van tijd was iedereen de titel zo gewend, dat we besloten om hem te officialiseren. Een prima keuze, want Ramblas Eilandje weerspiegelt perfect wat we hier willen creëren.”