Nieuws Antwerpen Hove voert "verdienstelijk beleid" naar ondernemers

Hove voert "verdienstelijk beleid" naar ondernemers

Hove voert "verdienstelijk beleid" naar ondernemers

hoveNa een onderzoek door de Gemeenteradar van de zelfstandigenorganisatie Unizo krijgt de gemeente Hove een verdienstelijk positief rapport. Alleen de website kan veel beter en de gemeente moet ook beter de termijnen respecteren bij de aanvraag naar stedenbouwkundige vergunningen.

Anne Guffens van Unizo sectie-Zuid en Bert Serneels van Unizo provincie Antwerpen overhandigden schepen Bart Van Couwenberghe en ambtenaar lokale economie Ann Goyvaerts het rapport.

Met het onderzoek ‘Gemeenteradar’ onderzocht Unizo, in samenwerking met het gemeentebestuur en de ondernemers van Hove, hoe goed de gemeente scoort op het vlak van dienstverlening naar ondernemers. “Voor een kleine gemeente als Hove voert de gemeente met beperkte middelen en mankracht een verdienstelijk beleid”, zegt Anne Guffens.

“Zoals we in vele andere gemeenten zien, heeft Hove als kleine gemeente wel wat diensten voor ondernemers in huis, maar kent het merendeel van de ondervraagden ze niet”, aldus Anne Guffens. “We raden de gemeente dan ook aan gericht en duidelijk te communiceren naar haar ondernemers en een brede waaier aan communicatiekanalen in te zetten.” Op sommige vlakken ontbreekt de dienstverlening in Hove dan weer volledig. Zo biedt de huidige website de mogelijkheid niet om digitale dienstverlening aan te bieden en erkent de gemeente dat ze niet alle termijnen bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning kan respecteren.

Schepen van lokale economie Bart Van Couwenberghe (N-VA) nam het rapport met veel interesse in ontvangst: “Een goede dienstverlening naar ondernemers is één van de belangrijke punten voor een ondernemingsvriendelijke gemeente. Voor ons als bestuur is het dan ook belangrijk te weten hoe de lokale ondernemers over onze dienstverlening denken. De bevraging via de Gemeenteradar van Unizo en het uiteindelijke rapport is hiervan het resultaat. Dit rapport geeft aan welke sterke punten er zijn en aan welke punten wij dringend moeten werken. Belangrijkste punt blijkt onze digitale dienstverlening te zijn via onze gemeentelijke website. Er werd reeds in onze meerjarenplanning voorzien dat wij in de loop van 2016 een totaal nieuwe gemeentelijke website uitbouwen, zodat wij dit punt kunnen aanpakken. De termijnen van aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning is al ter sprake gekomen in ons schepencollege en de nodige stappen zijn hierin al genomen.”

“We aanzien dit onderzoek als een nulmeting voor de komende jaren”, besluit Anne Guffens. “De basis en goede wil is aanwezig. Ambtenaar lokale economie Ann Goyvaerts is zich volop aan het inwerken in het beleidsdomein lokale economie en doet dat met een grote gedrevenheid. Mits enkele gerichte ingrepen, zoals de vernieuwde website, en permanente aandacht voor communicatie op maat van ondernemers, zijn we ervan overtuigd dat het rapport van de gemeente binnen enkele jaren een stuk positiever zal ogen.”

Het onderzoek werd afgenomen in het najaar van 2014 en bestond uit verschillende onderdelen. De gemeente moest aangeven welke diensten, zoals een toegewezen ambtenaar lokale economie of inspraak via adviesraden, ze aanbiedt aan haar ondernemers en hoe ze de kwaliteit van deze dienstverlening zelf inschat. De ondernemers kregen de vraag of ze deze diensten ook kenden en hoe ze de kwaliteit ervan beoordelen. Daarnaast werd onderzocht hoe vlot de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning verloopt en hoe ondernemersvriendelijk de gemeentelijke website is.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.