hubo wuustwezel Foto: Elke Lamens

Hubo Wuustwezel zet bijenkasten op het dak: “Steentje bijdragen aan de lokale biodiversiteit”

Op het groene dak van Hubo Wuustwezel staat er sinds eind maart een bijenkast. Hiervoor werkt zaakvoerder Maxim De Pape samen met de Wuustwezelse imker José Gonzalez. Het filiaal in Kalmthout kreeg intussen ook zoemende gasten op het dak.

Het idee om bijen op het dak te zetten, kwam van de zaakvoerder zelf. “We geloven dat een bedrijf op meerdere vlakken iets moet betekenen voor de samenleving. Naast het economische en sociale aspect, willen we ook op ecologisch vlak een steentje bijdragen. We hebben al zonnepanelen, en met deze nieuwe stap versterken we mee de biodiversiteit”, legt De Pape uit.

De samenwerking ontstond op een spontane manier. “José was al klant bij ons. Op een regenachtige dag spraken we over bijen, en zo ging het balletje aan het rollen,” lacht de zaakvoerder.

De inheemse liguster vlakbij de winkel is een rijke voedselbron voor de bijen. © Elke Lamens

Imker José Gonzalez was meteen enthousiast. “De omgeving hier is ideaal voor bijen. Ik ben aangenaam verrast dat de gemeente in het openbaar groen aandacht heeft voor bijenvriendelijke struiken zoals de hondsroos. In het najaar stonden die velden hier vol met klavertjes. Dat is ideaal voor de bijen. Zo is er voldoende voedsel in de omgeving, want bijen vliegen tot drie kilometer ver op zoek naar stuifmeel”, weet hij.

Volgens de imker is het daarom belangrijk dat gemeenten en burgers meer inzetten op bijenvriendelijke beplanting. “Mensen houden vaak van een strak gazon, maar bomen als de hazelaar en de boswilg, en struiken, zoals meidoorn en inheemse liguster, zijn veel nuttiger voor de bijen en de natuur. Bovendien zijn struiken veel makkelijker te onderhouden dan elke week de grasmaaier boven te halen. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven, maar er is nog werk aan de winkel.”

De imker is aangenaam verrast over het openbaar groen, waar onder meer ook de vitaminerijke hondsroos staat.  © Elke Lamens

“De impact van bijen wordt toch nog vaak onderschat. Zonder hen komt onze voedselvoorziening in gevaar. Deze winter kampten we met een sterfte van zo’n dertig procent bijen. Daarom een warme oproep aan iedereen om veel bijenvriendelijke struiken in de tuin te planten. Het gaat vooral om de massa, want voor één lepel honing is er stuifmeel van een equivalent van 50.000 bloemetjes nodig”, benadrukt de imker graag.

Engagement en inspiratiebron

De bijen op het dak van de handelszaak zijn geen commerciële zet. “We verkopen geen imkermateriaal en ook de honing is geen businessmodel”, benadrukt Maxim De Pape. “Het hoofddoel is bijdragen aan de natuur. Het geeft een goed gevoel te weten dat we helpen.”

“We blijven uitkijken naar nieuwe initiatieven. We willen als bedrijf niet stil blijven staan. Vandaag zijn het bijen, morgen misschien iets anders om nog meer voor de natuur en samenleving te kunnen betekenen. We hopen alvast door dit bekend te maken, andere bedrijven te inspireren om ons voorbeeld te volgen.”

In de winter telt zo’n kolonie 15.000 bijen. Opzet is dat die tegen de zomer aangroeit tot 60.000 bijen Hinderen de bijen de klanten en omwonenden dan niet? “Helemaal niet”, stelt Gonzalez gerust. “Bijen zijn niet agressief, ze zijn enkel geïnteresseerd in stuifmeel. Wespen daarentegen zoeken zoetigheid, bijen niet.”

Volgende week worden ook bijenkasten geplaatst op het dak van Hubo Kalmthout. “Die locatie is anders, maar net zo geschikt”, weet Gonzalez. “Er zijn veel tuinen in de omgeving, en de nabijheid van de Kalmthoutse Heide kan ook voordelen bieden.”