Nieuws Antwerpen IdeaLabs technologisch platform voor start-ups

IdeaLabs technologisch platform voor start-ups

IdeaLabs technologisch platform voor start-ups

idealabsJonge startende ondernemers hebben het niet altijd makkelijk. De ideeën openen veelal losgooiende iniatieven maar de concrete uitwerking loopt geregeld vast in hopeloze administratieve problemen, beperkte financiële mogelijkheden of vastgelopen conjunctuurvooruitzichten. Met IdeaLabs willen een aantal jonge mensen beginnende techondernemers een platform bezorgen van waaruit ze steun kunnen krijgen. Het Antwerps initiatief is inmiddels mee opgenomen in de Accelerator Assembly, een Europees netwerk.

Het concept van de startup accelerator is niet nieuw. Er is al een Founder Institute en de overheid steunt het werkgeversinitiatief Bryo. Nogal wat jongeren vinden evenwel dat er nog meer dynamiek moet ontwikkeld worden. Ze vonden in dit opzicht steun bij een aantal entrepreneurs die als anonieme geldschieters willen fungeren voor het project IdeaLabs. Met IdeaLabs hebben ze een startup accelerator gelanceerd die zich vooral oriënteert naar beginnende webondernemers.

IdeaLabs organiseert in dit opzicht zogenaamde bootcamps waarbij jongeren de gelegenheid krijgen om hun ideeën te toetsen aan de werkelijkheid. “We bieden hen een traject over drie maanden aan”, zegt Cedric Deweeck, een van de mede-organisatoren van IdeaLabs. “In een eerste fase wordt een idee geconfronteerd met de realiteit van de marktomgeving om op die manier tot een minimum viable product te komen. De volgende maand wordt het project technisch uitgewerkt en in de derde maand wordt het product voorgelegd aan een testgroep die moet uitmaken of het product inderdaad in de smaak valt. Indien dit het geval is kan het businessplan nog verder verfijnd worden. Op het einde van de drie maanden kunnen de deelnemers hun product dan presenteren tijdens de demo day voor het grote publiek.”

IdeaLabs draait ondertussen op volle toeren. De cursussen, de workshops en de meetings In de Lange Klarenstraat in Antwerpen trekken veel volk. In het koffielab worden interessante discussies gevoerd. Het team rond de accelerator bestaat uit Nicolas Verellen, Els De Clercq en Nicolas Mertens, de drie oorspronkeijke initiatiefnemers. Nick De Mey, Philippe De Ridder, Thomas Van Orshaegen en Cedric Deweeck hebben de ploeg ondertussen als vrijwilligers versterkt.

Met Octopin, Slide/Li, CoTribute en decolabs heeft IdeaLabs ondertussen vier bedrijven in de markt gezet die als starters begeleid werden. De accelerator investeert een bepaald bedrag in het bedrijf in ruil voor 10% van het kapitaal.

Ondertussen loopt een nieuw seizoen waarin opnieuw een selectie zal gemaakt worden onder de jonge ondernemers die zich kandidaat stellen.

IdeaLabs heeft zich anderzijds ook ingeschreven op de Accelerate Assembly, een Europees initiatief dat de beste accelerators met elkaar in contact moet brengen. Het gaat erom een Europees netwerk te vormen dat in dit opzicht het initiatief Startup Europe van Europees commissaris voor de digitale agenda, Neelie Kroes kan concretiseren. Neelie Kroes wil precies via ondernemingsplatformen jonge startende webbedrijfjes helpen in het succesvol ontwikkelen van hun businessideeën. IdeaLabs maakt sinds kort deel uit van de Accelerate Assembly. Via die weg kunnen op termijn overigens ook Europese subsidies losgemaakt worden om de start-ups te begeleiden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer